Gezondheid

'Vroeg kaal worden is grotere risicofactor voor hartziekten dan obesitas'

30 november 2017 19:20 Aangepast: 30 november 2017 19:27
(Archieffoto)

Kalende mannen opgelet: uit een nieuwe studie blijkt dat mensen die vroegtijdig kaal worden een hoger risico hebben op hartaandoeningen dan mensen met een volle haarbos. Ook als je voortijdig grijs wordt, heb je meer kans op deze aandoeningen.

Indiase onderzoekers concludeerden dat vroeg grijs worden en kaalheid risicofactoren zijn voor plakvorming in de kransslagaders. Dit heet atherosclerose en kan ervoor zorgen dat je een hart- of herseninfarct krijgt.

Vergelijking

De medische gegevens van bijna 800 mannen onder de 40 met atherosclerose werden vergeleken met die van 1270 gezonde mannen in dezelfde leeftijdscategorie. Van elke deelnemer werd bepaald of hij kaal dan wel kalend was. Ook werd genoteerd hoe grijs ze waren. 

Uit de vergelijking van de gegevens bleek dat de helft van de kale mannen atherosclerose had, tegenover bijna een derde van de controlegroep. Bij mannen die al op jonge leeftijd grijs haar hadden, waren deze percentages 49 tegenover 27 procent.

Oorzakelijk verband

Daarmee zijn kaal- en grijsheid hogere risicofactoren dan obesitas, zeggen de onderzoekers. "Mannen die aan deze kenmerken voldoen, moeten dan ook extra gemonitord worden", aldus co-auteur Dhammdeep Humane. 

Wel moet volgens Humane nader onderzoek worden gedaan om te bepalen of er ook daadwerkelijk sprake is van een oorzakelijk verband tussen de kaal- en grijsheid en de hartaandoening. Het kan ook zijn dat een gen verantwoordelijk is voor zowel atherosclerose als grijs en kaal worden.

Meer op rtlnieuws.nl:

`