Gezondheid

Middel tegen migraine slaat aan, mogelijk volgend jaar beschikbaar

30 november 2017 16:23 Aangepast: 30 november 2017 16:27
(Archieffoto)

Het kan de uitkomst zijn voor een fors deel van de mensen die aan migraine lijden: een nieuw geneesmiddel, speciaal bedoeld voor migrainepatiënten. Want dat was er nog niet. Nu het grootschalig is getest, blijkt het veelbelovend uit te pakken.

Eigenlijk gaat het niet om één middel, maar om een handvol nieuwe medicijnen die de werking blokkeren van CGRP, het eiwit dat vrijkomt tijdens een migraineaanval. De werking van de medicijnen is de afgelopen jaren op verschillende plekken onderzocht. Ook het LUMC in Leiden liet honderden patiënten meedoen aan de test. 

Geen specifiek middel

Neuroloog en hoofdpijndeskundige Gisela Terwindt van het LUMC deelt het enthousiasme voor het nieuwe medicijn. "Je moet je realiseren dat migraine een heel veel voorkomende aandoening is waartegen nog geen specifiek middel bestaat. En dadelijk is dat er wél."

Al toen de grote onderzoeken twee jaar geleden van start gingen, werd het een wondermiddel genoemd. Zover wil Terwindt niet gaan. "Maar we zien dat het in de praktijk voor een groot aantal patiënten gunstig uitpakt."

Migraine

Wereldwijd kampt één op de zeven mensen met geregelde migraineaanvallen. Vrouwen worden er drie keer zo vaak door getroffen als mannen. Wie er minder dan vijftien dagen per maand last van heeft, lijdt aan zogeheten episodische migraine. Wie er vaker last van heeft, lijdt aan chronische migraine.

Het middel dat is ontwikkeld door het farmaceutische bedrijf Novartis, werd getest op 955 patiënten met episodische migraine. De helft van de mensen die het kregen toegediend, zag het aantal migrainedagen per maand halveren. Een middel tegen chronische migraine van fabrikant Teva werd getest op 1130 mensen. Van hen zag 41 procent het aantal migrainedagen per maand met de helft teruglopen.

Onderzoek in nieuwe fase

De Britse onderzoeksleider Peter Goadsby zegt vandaag tegen de Britse omroep BBC dat de middelen ook het onderzoek naar migraine in een nieuwe fase brengen. "Dit is geweldig omdat er vooruitgang zit in het begrijpen van de aandoening en het ontwikkelen van een specifieke behandeling tegen migraine."

Bij de patiënten die baat hebben bij het medicijn, nemen de frequentie en de ernst van hoofdpijnaanvallen af. "Die krijgen een deel van hun leven terug, zodat ze weer kunnen functioneren in de maatschappij", zegt Goadsby tegen de BBC. Hij loopt vooruit op onderzoeksresultaten die nog niet zijn gepubliceerd, maar waaruit zou blijken dat bij één op de vijf deelnemende patiënten de migraine na behandeling helemaal was verdwenen.

Niet voor iedereen

LUMC-neuroloog Terwindt zegt dat op dit moment wordt onderzocht welke patiënten van de nieuwe behandeling kunnen profiteren. "Nog steeds is er een grote groep mensen die we met de bestaande middelen niet kunnen helpen. Kan dat met die nieuwe geneesmiddelen wel, dan zijn er veel uit de brand. Maar dan nog is de nieuwe aanpak er niet voor iedereen."

Dat wordt de komende tijd de grote vraag, zegt Terwindt. "Dit kan wel degelijk de redding zijn – maar voor wie? Hoe kan ik straks voorspellen hoe mijn patiënten zullen reageren?" Ze denkt dat de eerste middelen zomer volgend jaar beschikbaar kunnen zijn. "En dan krijgen we te maken met een nieuwe kwestie: worden die middelen ook vergoed? Want ze zullen niet goedkoop zijn."

Meer op rtlnieuws.nl:
Nog altijd misverstanden over migraine: 'Het is niet te vergelijken met gewone hoofdpijn'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`