Gezondheid

Intimiteit na prostaatkanker: 'Echte seks heb je niet meer'

29 november 2017 07:00 Aangepast: 29 november 2017 15:59
Patiënt wordt geopereerd aan prostaatkanker (archieffoto). Beeld © ANP

Prostaatkanker heeft een grote impact op het leven van de patiënt, maar ook op dat van van de partner. De ziekte zorgt voor onzekerheid, angst en spanning. En het heeft ook gevolgen voor het seksleven. "Echte seksualiteit heb je niet meer", zegt Irma. "Dat is wel een gemis. Maar we zijn er toch uitgekomen."

Harry Boogh (72), de man van de 63-jarige Irma, kreeg in 2013 te horen dat hij prostaatkanker had. "Je bent even verslagen, het overvalt je", zegt Irma. "Mijn eerste schrik was: nu verlies ik mijn man."

Miniatuurvoorbeeld

Het echtpaar ging naar een ziekenhuis in Duitsland, omdat Harry daar sneller terecht kon. Na de operatie bleek dat hij ook nog bestraling nodig had. Ook waren er complicaties waardoor Harry opnieuw moest worden opgenomen. "Ik had geen idee hoe het zou aflopen, het was echt heel ernstig", zegt Irma. "Dat vreet aan je. Op dat moment ga je door, maar ik klapte in elkaar tijdens de bestralingsperiode."

'Het gaat om papa'

Dat de ziekte van haar man ook vrat aan Irma, had eigenlijk niemand door. "Hooguit mijn allerbeste vriendin. We hebben drie dochters, maar die hadden zoiets van 'het gaat om papa'. Ik zei niets over mijn onzekerheid. Ik durfde niet te zeggen als er wat was." Ook in het ziekenhuis ging alle aandacht naar Harry. "Er wordt niet naar de partner gevraagd, maar je hebt samen prostaatkanker."

In december 2013 zocht Irma zelf hulp bij een psycholoog. Dat hielp. "Ik kon het van me af praten. De kinderen wilden het niet meer horen, mijn man wilde ik er niet mee lastig vallen. De psycholoog luisterde wel. Die gaf ook tips om ermee om te gaan. Dat werkte hartstikke goed."

Intimiteit en seks

Niet alleen de emotionele impact van prostaatkanker op de partner blijft onderbelicht. Ook als het gaat om intimiteit en seksualiteit wordt de partner vergeten. "In het begin denk je niet aan intimiteit en seks", zegt Irma. "Je eerste gedachte is: die kanker moet weg. Maar als dat achter de rug is, dan gaat het spelen."

Door de bestraling kan Irma's man bijna geen erectie meer krijgen. "Echt die seksualiteit heb je niet meer, dat is wel een gemis." Aanvankelijk probeerde het echtpaar om dat op te lossen met hulpmiddelen. "We hebben het een en ander geprobeerd, maar de vacuümpomp en injecties vond ik helemaal niks. De lol is er dan wel vanaf."

Irma en Harry zijn andere dingen gaan proberen. "Je kunt nog steeds allebei klaarkomen, maar er is geen penetratie meer. Op een gegeven moment heb je daar vrede mee."

'Prostaatkanker heb je niet alleen'

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in Nederland. Jaarlijks krijgen ongeveer 11.000 mannen prostaatkanker. Uit een enquête van Prostaatkankerstichtingnederland.nl blijkt dat de patiënten en hun partners lagere cijfers geven voor intimiteit en seksualiteit na prostaatkanker. Mannen met prostaatkanker gaven hun seksbeleving voor de kanker gemiddeld een 7,4. Daarna daalde dat naar gemiddeld 4,6. Bij hun partners ging dat van 7,4 naar 5,2. 

De stichting biedt vandaag het boek 'Prostaatkanker heb je niet alleen' aan in de Tweede Kamer. Met het boek wil de stichting duidelijk maken dat prostaatkanker niet alleen de patiënt treft, maar dat het impact heeft op de partner en het gezin.

Volgens Irma speelt dat niet alleen bij partners van patiënten met prostaatkanker. "Ook borstkanker en darmkanker hebben invloed op de seksualiteit. En ook daar wordt de partner vaak vergeten. Bij prostaatkanker geven we daar nu bekendheid aan. Het is ook om artsen wakker te schudden. Prostaatkanker is iets wat je samen treft."

Inmiddels gaat het goed met Harry. Hij wordt jaarlijks gecontroleerd of de kanker niet terugkomt. 

Wat is kanker en wat doet de ziekte in een lichaam?

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore