Gezondheid

Aantal dodelijke medische missers in ziekenhuizen licht gestegen

28 november 2017 14:53 Aangepast: 29 november 2017 09:45
(Archieffoto) Beeld © iStock

Tussen half 2015 en half 2016 zijn in ziekenhuizen 1035 mensen overleden door medische missers. Dat zijn er 67 meer dan bij de vorige meting, maar de onderzoekers noemen die lichte stijging 'niet-significant'.

Het betekent dat 3,1 procent van de in het ziekenhuis overleden patiënten met zo'n medische misser te maken heeft gekregen: 'zorggerelateerde schade' die waarschijnlijk had kunnen worden voorkomen. Ze overleden 'mede omdat iets in de behandeling of het zorgproces niet goed is gegaan', blijkt uit het vandaag verschenen rapport Monitor Zorggerelateerde schade [pdf]

Ingrepen die grote technische vaardigheden eisen van de artsen, gaan relatief vaak fout. De onderzoekers noemen maag-darmchirurgie als voorbeeld, net als het plaatsen van gewrichtsprotheses. "Hierbij speelt het toepassen van (nieuwe) medische technologie een rol", is de verklaring.

Verbetering

Bij het plaatsen van infusen en katheters en andere verpleegkundige handelingen ging het beter dan tijdens de vorige meting, in 2011/'12. De invoering sindsdien van het elektronisch patiëntendossier is volgens de onderzoekers een pluspunt: het is 'een belangrijke voorwaarde voor veiligheid als patiënten door verschillende zorgverleners worden behandeld'.

Het onderzoek is uitgevoerd in negentien willekeurig geselecteerde ziekenhuizen. Daarbij werden de dossiers van 2846 patiënten bekeken die in het ziekenhuis overleden. Bij het eerste onderzoek (2004) waren dat er nog 1735 en vier jaar later ging het om 1960 vermijdbare sterfgevallen.

Spectaculaire daling

Sindsdien daalde het aantal spectaculair: in 2011/'12 waren het er 968. Dat is volgens de onderzoekers mede te danken aan de invoering van VMSzorg, het programma voor de gezondheidszorg waarin de patiëntveiligheid is geregeld. Volgens de onderzoekers kan het aantal vermijdbare sterfgevallen in ziekenhuizen nog verder omlaag.

Jeannes zoon stierf door medische misser: 'De arts kwam niet eens langs'

Een jongen van 21 jaar, in de bloei van z'n leven, een topsporter. Volledig onverwacht overlijdt Rogier Mooij in het ziekenhuis in Hilversum. Onder de ogen van artsen en verpleegkundigen. Rogiers moeder voelt nog altijd de pijn van het verlies van haar zoon.

Opvallend is vooral de toename van het aantal vermijdbare doden in academische ziekenhuizen. In 2011/2012 overleden er zeer weinig patiënten in een academisch ziekenhuis door een fout, maar die kans is in vier jaar flink toegenomen. De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra  (NFU) zeggen te zijn geschrokken van dat cijfer. Willy Spaan bestuurslid van de NFU: "Ieder vermijdbaar sterfgeval is er een te veel. Dit is een belangrijk signaal  dat we serieus moeten nemen. We gaan ook nader onderzoek doen en blijven zoeken naar verbetermogelijkheden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore