Ga naar de inhoud
Gezondheid

Dat we suiker lekker vinden is van nature bepaald

Archieffoto. Beeld © Getty

Wat hebben mayonaise, diepvriespizza en soep uit blik met elkaar gemeen? Fabrikanten verstoppen daar, zonder dat je het misschien direct proeft, veel suiker in. "Als je niet weet waar het in zit, is het ook lastig om te matigen."

We krijgen dagelijks véél te veel suiker binnen, vindt het Diabetes Fonds. Daarom overhandigt het fonds vandaag een petitie aan de Tweede Kamer. De petitie is ondertekend door ruim 30.000 Nederlanders die vinden dat de politiek, industrie en supermarkten versneld maatregelen moeten nemen om het suikergebruik terug te dringen. 

"We krijgen anderhalf tot twee keer meer suiker binnen dan we nodig hebben", zegt Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds tegen RTL Nieuws. "Dat leidt tot overgewicht, en dat verhoogt weer de kans op diabetes type 2." Volgens Dessing krijgen we veel van die suikers 'onbewust' binnen. "Ze zitten verstopt in allerlei producten die we eten, van soepen en pastasauzen tot mayonaise."

Gefopt

Dat beaamt Peter Klosse, voedsel- en smaakexpert. "Het grootste probleem is dat we heel veel suikers binnenkrijgen waarvan we helemaal niet weten dat het suikers zijn", zegt hij tegen RTL Nieuws. "We worden telkens gefopt."

Volgens Klosse vind je in de supermarkt meer producten mét dan zonder toegevoegde suiker. Maar waarom doen fabrikanten dit? "In de eerste plaats vinden mensen suiker lekker, dat is evolutionair bepaald. Suiker is een belangrijke bron van energie, dus je lichaam is blij als het binnenkomt. En iets wat lekker smaakt, verkoopt natuurlijk beter."

Suikerlobby

Daarnaast wordt suiker vaak toegevoegd aan zogeheten 'lightproducten'. "Bij deze producten is het vet er meestal uitgehaald, maar om toch te zorgen dat het product goed smaakt, wordt er vervolgens weer suiker aan toegevoegd."

Volgens Klosse komt dat omdat er jarenlang gedacht werd dat vet de grote boosdoener is. "Daar zat de suikerindustrie ook achter. Die gaven vet vooral de schuld van overgewicht, en daardoor bleven suikerfabrikanten lange tijd 'buiten schot'. Sterker nog: het werd dus een populaire vervanger van vet in lightproducten. Maar mede daardoor eten we nu veel te veel suiker."

Geen pakjes, zakjes en potjes

Toch is het volgens Klosse simpel om te matigen met suiker. "Vermijd 'bewerkt' voedsel, oftewel alles wat in pakjes, zakjes en potjes zit. Kook zelf: dan weet je tenminste wat je er in doet."

In de supermarkt kun je het beste de etiketten lezen om te kijken wat er in een bepaald product zit. "En als je daar geen tijd voor hebt, richt je dan vooral op verse producten, zoals groenten, vis en vlees. En in een ei zit ook geen suiker." Af en toe een koekje of gebakje is volgens Klosse niet erg. "Maar je moet het niet iedere dag doen."

Ook vindt hij dat de overheid in actie moet komen. "Het btw-tarief voor verse groenten wordt door het nieuwe kabinet verhoogd, maar het zou juist omlaag moeten. En geef kinderen les in voeding. We zijn analfabeten als het gaat om voedselkennis. Niemand weet nog wat gezond is."

Video: Wat doet suiker met je lichaam? 

Meer op rtlnieuws.nl: