Gezondheid

Deskundigen: griepprik voor alle kinderen prima idee

28 november 2017 07:00 Aangepast: 28 november 2017 09:18
Archieffoto. Beeld © iStock

Ouders in Groot-Brittannië worden opgeroepen hun kind de komende tijd te laten vaccineren tegen griep, om zo ook te voorkomen dat ze hun opa's en oma's besmetten. Die hebben vaak een lagere weerstand. Een prima idee, vindt viroloog en griepdeskundige Ab Osterhaus.

Het Britse gezondheidsinstituut NHS heeft ouders opgeroepen hun kind te laten vaccineren tegen de griep. Natuurlijk om te voorkomen dat de kinderen zelf ziek worden, maar de autoriteiten willen op deze manier ook voorkomen dat zieke kinderen hun grootouders besmetten met het griepvirus tijdens de familiefeesten rond kerst.

Miniatuurvoorbeeld

Kinderen zijn 'grote verspreiders'

Geen slecht idee, volgens Osterhaus. "Vooral jonge kinderen die voor de eerste keer griep krijgen, zijn extra gevoelig voor influenza. Zij hebben nog weinig weerstand opgebouwd tegen de verschillende griepvirussen en hebben op scholen en crèches veel intensief contact met leeftijdgenootjes, waardoor het virus zich snel verspreid."

Kinderen worden door deskundigen gezien als 'grote verspreiders' van het influenzavirus. "Je ziet regelmatig dat de ouders van een kind met griep zelf ook ziek worden. Maar vooral opa's en oma's lopen risico, omdat zij een lagere weerstand hebben en een griep dus ernstigere gevolgen kan hebben."

Griepprik

Jaarlijks krijgen ongeveer 500.000 mensen griep. Voor de meeste mensen is griep een vervelende ervaring, maar voor vooral ouderen en mensen met een lage weerstand kunnen er ernstig ziek van worden (zie kader) en er zelfs door overlijden.

Een bewezen, efficiënte methode van preventie is vaccinatie. In Nederland wordt de griepprik beschikbaar gesteld voor mensen die 60 jaar of ouder zijn, of mensen met bepaalde medische aandoeningen. Vorig jaar haalden ruim 3 miljoen mensen de jaarlijkse griepprik.

Lees door onder kader

Voor wie is de griepprik?

De jaarlijkse griepprik is voor mensen met bepaalde medische aandoeningen en voor mensen van 60 jaar en ouder. Voor deze mensen kan griep ernstige gevolgen hebben. Het gaat om mensen met:

  • een leeftijd van 60 jaar of ouder.
  • longziekten en aandoeningen aan de luchtwegen, zoals astma, chronische bronchitis of longemfyseem.
  • hartziekten, zoals mensen die een hartaanval gehad hebben, mensen die hartklachten hebben zoals hartritmestoornissen, of mensen die een hartoperatie hebben ondergaan.
  • diabetes (suikerziekte).
  • weinig weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling.
  • een leeftijd vanaf 6 maanden tot 18 jaar die langdurig salicylaten gebruiken (bijvoorbeeld bij chronische darmaandoeningen).
  • een verstandelijke handicap die begeleid wonen.
  • een woning in een verpleeghuis die niet vallen onder bovengenoemde categorieën.

Bron: RIVM

Kinderen vaccineren?

De WHO raadt aan om behalve bovenstaande bevolkingsgroepen, ook zwangere vrouwen en kinderen van een half jaar tot 5 jaar oud te vaccineren.

In een aantal omringende landen, waaronder Groot-Brittannië, Oostenrijk en Finland gebeurt dat dus al: kinderen krijgen daar standaard een uitnodiging voor een griepvaccinatie. In de eerste plaats om te voorkomen dat ze zelf ziek worden, maar ook om te zorgen dat een griepvirus zich minder verspreid. 

Gezondheidsraad

En dat lijkt goed te werken, zegt Ted van Essen. Hij is huisarts en griepexpert. "In Engeland hebben ze de griepprik voor kinderen gefaseerd ingevoerd. Je zag dat in de regio's waar kinderen ingeënt werden, veel minder ouderen besmet raakten met het griepvirus."

In Nederland bepaalt de Gezondheidsraad wie in aanmerking komt voor de jaarlijkse griepprik van de overheid. "Het zou goed zijn als de Gezondheidsraad op korte termijn een uitspraak zou doen over de vraag of ook Nederlandse kinderen standaard een griepprik zouden moeten krijgen", vindt van Essen. 

De Gezondheidsraad heeft er nog geen besluit over genomen, maar komt in 2018 of 2019 met een nieuw advies over de griepprik, waarin deze vraag wordt meegenomen. "We moeten de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen en komen één dezer jaren met een besluit", zegt een woordvoerder.

'Geen knuffel'

Vaccinatie van de risicogroepen, zoals ouderen, is volgens Osterhaus altijd belangrijk. "Let altijd goed op met snotterige, verkouden kinderen", zegt hij. Zelfs ouderen die zelf een griepprik hebben gehad, kunnen volgens hem soms toch ziek worden. "Bij mensen boven de 65 werkt het eigen afweersysteem geleidelijk aan minder goed, waardoor de beschermingsgraad van het vaccin ook geleidelijk terugloopt."

Hij waarschuwt dan ook voor direct contact tussen ouderen en kinderen met griepachtige symptomen. "Ook al voelt het heel natuurlijk om je kleinkind een dikke knuffel te geven als het ziek is, verstandig is het niet."

Video: Met deze tips voorkom je dat je ziek wordt

Meer op rtlnieuws.nl:

`