Gezondheid

Beslag proeven kan gevaarlijk zijn voor gezondheid

26 november 2017 15:57 Aangepast: 26 november 2017 15:58
Archieffoto. Beeld © iStock

Een goeie lik uit de beslagkom nemen of lekker wat ongebakken koekjesdeeg oppeuzelen. Dat zul je na het lezen van dit artikel niet gauw meer doen. Een studie waarschuwt dat het proeven van ongekookt voedsel met meel je gevaarlijk ziek kan maken.

Je wist vast al dat je risico loopt op salmonellabesmetting als er rauw ei in het deeg of beslag zit. Nieuw onderzoek toont aan dat je bij het voorproeven nog ergens anders voor moet oppassen: E. coli, ofwel de poepbacterie.

Miljoenen kilo's bloem teruggeroepen

De studie die deze week is gepubliceerd in het New England Journal of Medicine beschrijft de speurtocht die in de zomer van vorig jaar in de Verenigde Staten leidde tot het terugroepen van miljoenen kilo's bloem. E. coli was de boosdoener die tientallen mensen ziek maakte. 

De onderzoekers tonen nu aan dat de poepbacterie goed kan overleven in droge bloem. Dat is nieuw: meestal denken we bij E.coli aan voedingsmiddelen die vocht bevatten, zoals onvoldoende verhit vlees of vis of ongewassen sla.

Al een klein hapje kan je erg ziek maken, waarschuwen de onderzoekers. In de New York Times adviseert een deskundige geen deeg meer te proeven en na het koken de handen te wassen met warm water en zeep.  

Misselijkheid, diarree

Escherichia coli of E. coli is een groep bacteriën die van nature aanwezig is in de darmen van mensen en dieren. In de dikke darm is E. coli nuttig, omdat hij uitgroei van andere schadelijke bacteriën voorkomt, maar er zijn ook enkele typen die een voedselinfectie veroorzaken, meldt het Voedingscentrum

Soms heb je geluk en merk je niets van de bacterie, maar je kunt ook goed last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Ernstige besmettingen kunnen nierfalen tot gevolg hebben. 

`