Gezondheid

Veel goedkoper: apotheker wil medicijn taaislijmziekte zelf maken

21 november 2017 20:25 Aangepast: 21 november 2017 20:28
Britse patiënten vroegen dit jaar ook om opname van Orkambi in de basisverzekering. Beeld © EPA

Een apotheker in Den Haag gaat een kostbaar medicijn voor patiënten met taaislijmziekte zelf maken. Hij denkt dat veel goedkoper te kunnen doen dan de geneesmiddelenfabrikant.

Apotheker Paul Lebbink denkt dat hij het medicijn Orkambi kan produceren voor ongeveer 20.000 euro per patiënt per jaar, zegt hij tegen de NOS. De fabrikant, Vertex, wilde het eerst leveren voor 170.000 euro per patiënt per jaar.

Voortaan vergoed

Met voormalig minister Schippers van Volksgezondheid is afgesproken, vlak voordat het nieuwe kabinet aantrad, dat het middel voortaan wordt vergoed voor de ongeveer 750 Nederlandse patiënten die er baat bij hebben. Wat de deal kost, is niet bekendgemaakt.

Apothekersorganisatie KNMP zegt dat het voor patiënten belangrijk is dat apothekers medicijnen kunnen blijven maken die anders niet of moeilijk te krijgen zijn. "Volgens de Europese regelgeving mogen apothekers medicijnen voor hun eigen patiënten maken, ook als er patent op het medicijn rust", zegt KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent. "Wij willen dat Nederland die regelgeving versneld implementeert."

Patentrecht

Farmabedrijf Vertex heeft nog niet op het plan van apotheker Lebbink gereageerd. De Tweede Kamer spreekt morgen over het geneesmiddelenbeleid. Daarbij komt ook het patentrecht van de farmaceutische industrie aan de orde.

Ongeneeslijk ziek

  • Taaislijmziekte is een aangeboren en erfelijke ziekte. 
  • Patiënten hebben – letterlijk – taai slijm in hun lichaam, waardoor ze veel hoesten en vaak luchtweginfecties krijgen. Hun organen gaan ook steeds slechter functioneren.
  • Het medicijn Orkambi werkt bij ongeveer de helft van alle patiënten. Bij sommigen gaat de longfunctie erop vooruit; bij anderen gaat die er in elk geval niet meer op achteruit. Ook verbetert de werking van andere organen die te lijden hebben onder de ziekte: de kwaliteit van leven verbetert in veel gevallen enorm.

Middel tegen taaislijmziekte brengt hoop

We spraken onlangs met Niek en zijn zus Jaelle, die allebei taaislijmziekte hebben. Jaelle kreeg Orkambi, Niek niet.
`