Gezondheid

Consumentenbond bezorgd over groot aantal 'kloonpolissen'

21 november 2017 05:34 Aangepast: 21 november 2017 08:16
Archieffoto. Beeld © ANP

De Consumentenbond maakt zich grote zorgen over zorgverzekeraars die zogenoemde kloonpolissen aanbieden. Dat zijn polissen van dezelfde aanbieder onder een andere naam, die soms alléén in prijs verschillen. En dat mag niet.

Wie wil overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan kiezen uit duizenden verschillende polissen bij ruim 50 verzekeraars. De Consumentenbond dook in het aanbod van zorgverzekeringen en komt tot de conclusie dat er veel hetzelfde zijn, maar tegen verschillende premies worden aangeboden. Bijna alle verzekeraars zouden van die 'kloonpolissen' hebben.

ZIE OOK: Aanvullende verzekeringen uitgekleed: minder voor bril en fysio

Een verzekeraar mag niet dezelfde polis onder een andere naam en een ander tarief aanbieden, door het verbod op premiedifferentiatie. Maar omdat het vaak om dochterbedrijven van dezelfde verzekeraar gaat, mag het wel. Er lijkt dan concurrentie te zijn, die er niet is.

Kleine verschillen

Volgens de Consumentenbond zijn er in totaal 58 verschillende basisverzekeringen. Maar de bond kon maar bij 31 daarvan verschillen vinden. En dan ging het nog om kleine verschillen: bijvoorbeeld in de zorgaanbieders met wie er afspraken zijn gemaakt.

Tips bij kiezen van zorgverzekering

  • Check naast de premie ook de voorwaarden: heeft je zorgverzekeraar nog wel een contract met je zorgverlener?
  • Kijk of je een eventuele aanvullende verzekering nog steeds nodig hebt
  • Een collectieve verzekering hoeft - ondanks de korting - niet altijd de goedkoopste optie te zijn
  • Je kan mogelijk besparen door een hoger eigen risico te kiezen. Maar doe dat alleen als je weinig zorgkosten verwacht en het geld achter de hand hebt

Bron: Consumentenbond

Er lijken ook meer dan 58 basisverzekeringen te zijn. Dat komt doordat dezelfde polis soms ook onder een andere naam door tussenpersonen wordt verkocht.

De Consumentenbond zegt het probleem al jaren aan te kaarten bij verzekeraars en de overheid. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft het aanbieden van dezelfde polissen eerder al 'zeer onwenselijk' genoemd.

Hoe zit het met het eigen risico?

Stel, je breekt een been. Of je moet bloedprikken. Dan betaal je eigen risico. Antoin Peeters legt uit waarom we eigenlijk eigen risico betalen. En wanneer wél en wanneer niet.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`