Gezondheid

Borstvoeding beschermt mogelijk tegen voedselallergie

20 november 2017 21:50 Aangepast: 20 november 2017 22:00
Beeld © Thinkstock

Zwanger? Gewoon pinda's, noten en eieren en ander allergeen voedsel eten. Want zwangere vrouwen die dat doen beschermen volgens onderzoekers van het Boston Children's Hospital via moedermelk hun kinderen tegen voedselallergieën.

Volgens de onderzoekers is het voor het eerst dat er gericht onderzoek wordt gedaan naar het verband tussen het eten van allergenen en borstvoeding. "Of zwangere vrouwen voedsel met allergenen moeten vermijden is al lang een heet hangijzer", zegt onderzoeker Michiko Oyoshi tegen Science Magazine.

Tegenstrijdige resultaten

Eerdere onderzoeken leidden tot tegenstrijdige resultaten, zegt Oyoshi. "Dat komt omdat het moeilijk is om na te gaan op welk moment een baby in aanraking komt met een bepaald soort eten." Om zo gecontroleerd mogelijk te werk te gaan hebben de onderzoekers muizen bestudeerd.

De onderzoekers ontdekten dat zwangere muizen die allergie-veroorzakend voedsel aten, zoals ei en pinda's, beschermende antistoffen doorgaven aan hun jongen via de moedermelk. Die antistoffen zorgden er bij de jongen vervolgens voor dat hun immuunsysteem bestand waren tegen de allergenen.

Ook bij mensen?

De moedermelk met antistoffen gaven de onderzoekers ook aan jongen van muizen die niet tijdens de zwangerschap allergenen hadden gegeten. Ook bij die jonge muisjes bleek de melk ervoor te zorgen dat zij beter bestand waren tegen allergenen.

De hamvraag is natuurlijk of dit mechanisme ook zo werkt bij mensen. Een eerste studie suggereert dat dat inderdaad het geval is, zegt Oyoshi. Zij en haar team doen nu een vergelijkbaar onderzoek bij mensen. 

Oyoshi benadrukt dat het tijdens de zwangerschap eten van voedsel met allergenen geen garantie is voor een gezond, allergievrij kind. "Gegeven de ingewikkelde interacties tussen genetische aanleg en invloed van de omgeving is het niet mogelijk om te zeggen: 'dit dieet moet je volgen' of 'dit moet je doen' om ervoor te zorgen dat een kind vrij blijft van allergieën."

Advies Voedingscentrum

Volgens het Voedingscentrum kunnen zwangere vrouwen vrijwel alles gewoon blijven eten en drinken. Het advies is dus niet om allergenen te vermijden. Sommige producten kunnen wel schadelijk zijn voor de moeder of de baby, zoals rood vlees en rauwmelkse kaas. Op de site van het Voedingscentrum staat een overzicht van producten die zwangere vrouwen beter kunnen vermijden.

Meer op rtlnieuws.nl:

`