Gezondheid

Femke (26) kreeg een quarterlifecrisis: 'Ik zat op de bank te hyperventileren'

13 november 2017 07:30 Aangepast: 14 november 2017 00:47
Beeld © Ellen van Lent

In de war, angstig en in huilen uitbarsten. Schrijver en blogger Femke Kamps kreeg vorig jaar last van een quarterlifecrisis. Ze is niet de enige millennial die daarmee kampt en schreef er een boek over.

Thuis op de bank zat ze te hyperventileren en ze had ook moeite met ademen op weg naar een feestje. Is dit nou alles? vroeg ze zichzelf regelmatig af. "Ik wilde mijn werk goed doen, een leuke vriendin zijn en mijn socialmediaprofiel moest perfect zijn. Op ieder vlak wilde ik een tien halen." Het niet voldoen aan het perfecte plaatje leverde stress op.

Altijd presteren

Femke worstelde met het perfecte plaatje en belandde in een existentiële crisis. "Ik dacht: wie ben ik nu eigenlijk en waar wil ik naartoe? De paniekaanvallen kwamen juist als ik thuis op de bank zat en niks hoefde." Haar lichaam stond altijd 'aan'. "Ik mocht van mezelf niet luieren. Ik had altijd de onrust dat ik moest presteren, dat ik mezelf nuttig moest maken."

De twintigers van nu zijn opgegroeid met ouders die zich van hun meest liefdevolle kant hebben laten zien, zegt psycholoog Jeffrey Wijnberg. "Als kind kregen ze veel bevestiging van hun talent en complimenten. Dat zorgt voor een verstikkend effect, ze hebben het gevoel dat ze die bevestiging waar moeten maken om hun ouders niet teleur te stellen."

Twintiger van slag

"Daarnaast halen ouders moeilijkheden bij hun kind weg zodat niets ze in de weg staat om te excelleren. Als het echte leven dan tegenvalt, is de twintiger van slag", zegt Wijnberg.

Femke merkte dat mensen in haar omgeving positief reageerden als ze het druk had. Dan werd er gezegd: wat goed, ga zo door. Femke: "Hierdoor ging ik overdag werken en 's avonds een blog schrijven, even nog dat mailtje beantwoorden en een planning voor mijn social media maken." 

Iedereen aan de coach

Uiteindelijk ging Femke in gesprek met een coach. Die liet haar inzien dat ze niet zo hard voor zichzelf moest zijn. Ze sprak met leeftijdsgenoten en kwam er achter dat meer dan de helft van haar vrienden een gesprek met een coach of psycholoog heeft, of heeft gehad. "Hoe vaker ik open over mijn angsten en twijfels sprak, hoe meer leeftijdsgenoten zeiden dat ze dit gevoel herkenden."

Ze besloot haar leven niet om te gooien, maar meer rust te pakken, gewoon gelukkig te zijn met wat ze heeft en dat geluk niet in twijfel te trekken. Ze schreef er een boek over: Fuck the quarterlifecrisis.

Saai is gezond

"Het is van alle tijden om naar anderen te kijken en hun leven te vergelijken met dat van jezelf", zegt Wijnberg. "Als die vergelijking in het nadeel van jezelf uitvalt, denk je: wacht eens even, dit moet beter." 

Maar tegenwoordig met alle succesverhalen op social media steekt het huisje-boompje-beestjebestaan schril af tegen vrienden die de wereld intrekken. "Dat flatje met die hond voelt dan als saai - en dat wordt vaak geassocieerd met slecht - terwijl er naar mijn idee niks gezonder is dan een 'saai' leven."

Faseproblematiek

Elke leeftijd kent zijn eigen problemen, zegt psycholoog Jeffrey Wijnberg. Hij spreekt van faseproblematiek:
20-30 jaar: "Rond deze leeftijd gaat het over de overstap naar volwassenheid. Het is een lastige fase. Jongeren vragen zich af wat ze van hun leven gaan maken. De verantwoordelijkheden kunnen nog even worden uitgesteld omdat iemand nog studeert of omdat iemand er nog niet uit is. 'Ik weet het allemaal nog niet' is een gezonde twijfel. Vaak volgt dan een grote reis om daarna een keuze maken."
30-40 jaar: "Dit is de fase waarin veel mensen gaan samenwonen en huizen kopen. Vrouwen - en ook mannen - moeten een keuze maken of ze wel of geen kinderen willen. Over grote zaken moet een beslissing worden gemaakt."
40-50 jaar: "Dit is de bekende midlifecrisis waarin de vraag centraal staat: is dit het nou allemaal? En: Als ik het nu niet doe, doe ik het nooit. Veel mensen gaan vreemd, gaan scheiden, of maken een carrièreswitch."
50-60 jaar: "Mensen zoeken in deze fase vaak naar berusting. Het 'dit zal het dan wel zijn'. Soms hebben ze een probleem om tevreden te zijn met wat ze hebben."

RTL Nieuws
`