Gezondheid

Ex-stewardess Evelyn lijdt aan aerotoxisch syndroom: 'De vermoeidheid is chronisch'

08 november 2017 13:30 Aangepast: 08 november 2017 14:41
Beeld © EIGEN FOTO

Voormalig stewardess Evelyn van den Heuvel lijdt aan een ziekte die niet wordt erkend: het aerotoxisch syndroom. Ze werd ontslagen bij KLM en kreeg geen uitkering van het UWV. Daardoor zit ze zonder inkomen. Maar de nadelige gevolgen van haar ziekte merkt ze nog iedere dag.

Evelyn (33) begon in 2008 als stewardess bij KLM. Drie jaar later werd ze ziek en de klachten gingen van kwaad tot erger. Wat nog begon met hoofdpijn en misselijkheid, ontaardde op zeker moment in klachten van uitvalsverschijnselen aan haar handen en benen.

Hoofdpijn en duizeligheid

Tien maanden lang deed ze vervangend werk op de grond. Na die periode waren de ergste klachten verdwenen. Evelyn had weliswaar nog last van vermoeidheid, trillende handen en armen, maar wilde ook graag weer vliegen. De klachten namen snel weer toe. "De misselijkheid werd erger. Ik kreeg last van hoofdpijn en duizeligheid, maar dat vond ik nog acceptabel. Alleen het werd steeds erger. Zo erg dat het op gegeven moment echt niet meer ging. Eén keer kreeg ik aan boord zelfs morfine toegediend."

Ondertussen werden bloedonderzoeken gedaan die uitwezen dat Evelyns lichaam gevoeliger is voor giftige stoffen dan gemiddeld. Andere oorzaken voor de klachten werden juist uitgesloten. Dat, gecombineerd met het grote aantal vlieguren, maakt het volgens neuroloog Gerard Hageman van het Medisch Spectrum Twente aannemelijk dat sprake is van het aerotoxisch syndroom.

Veiligheid

"Ik heb bij KLM aangegeven niet meer te kunnen vliegen", zegt Evelyn, die sinds juni 2013 geen voet meer aan boord zette van een vliegtuig. "Niet alleen vanwege mijn gezondheid, maar ook om de veiligheid van passagiers."

KLM ontsloeg haar op staande voet. Ze kreeg geen uitkering van het UWV, omdat haar ziekte voor de uitkeringsinstantie niet bestaat. "Voor een gedeeltelijke afkeuring is een bestaande ziekte noodzakelijk. En dat is het aerotoxisch syndroom niet. Ondertussen kan ik niet meer volledig werken. Veel klachten zijn verdwenen, maar de vermoeidheid waar ik aan lijd is chronisch. Ik kan per dag maximaal zes uur werken, daarna ben ik kapot."

"Er is een verschil tussen willen en kunnen", zegt Evelyn, die graag zou werken in het onderwijs. "Ik slaap iedere middag twee à drie uurtjes bij. En dan werk ik nog niet eens."

Aerotoxisch syndroom

Het aerotoxisch syndroom is een niet-erkende ziekte, veroorzaakt door giftige dampen die in een vliegtuig hangen. Toch twijfelt neuroloog Gerard Hageman niet aan het bestaan ervan. Hij noemt oud-piloot Willem Felderhof 'een van de best gedocumenteerde gevallen'.

Klachten die horen bij het aerotoxisch syndroom zijn:

  • geheugenproblemen
  • duizeligheid
  • desoriëntatie
  • misselijkheid
  • ademhalingsmoeilijkheden
  • neurologische problemen

Ook Felderhof verloor zijn baan bij KLM door het aerotoxisch syndroom. Alleen kreeg hij 300.000 euro schadevergoeding. Dat bedrag moet hij volledig terugbetalen als hij uit de school klapt over de ziekte, staat in het zwijgcontract waar tv-programma Zembla de hand op heeft weten te leggen.

`