Gezondheid

'Aardbeien zes keer zo giftig als ander fruit door combinatie bestrijdingsmiddelen'

04 november 2017 09:30 Aangepast: 04 november 2017 10:06
Archieffoto

Van al het groente en fruit dat in Nederland te koop is, zitten op aardbeien de meeste bestrijdingsmiddelen. En wassen helpt niet om ze eraf te krijgen, omdat de stoffen in het fruit worden opgenomen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deed steekproeven bij verschillende groenten en fruit. Daaruit bleek dat aardbeien met gemiddeld zeven tot acht schadelijke bestrijdingsmiddelen zijn bespoten, schrijft de krant Trouw, die de gegevens van de steekproeven analyseerde. Op een partij aarbeien zouden zelfs zeventien verschillende stoffen te vinden zijn.

Normen niet overschreden

De NVWA greep niet in omdat de normen niet werden overschreden. En juist daar zit het probleem, zeggen deskundigen tegen de krant. De NVWA zou niet kijken naar de combinatie van de giftige stoffen, maar naar de concentratie van de stoffen los van elkaar.

Dat moet veranderen, zeggen Hans Muilerman van de onderzoeksgroep Pesticide Action Network Europe (PAN Europe) en emeritus hoogleraar Lucas Reijnders van de Universiteit van Amsterdam. Zoals er nu naar bestrijdingsmiddelen wordt gekeken, zegt het volgens hen niets over gevaren voor de gezondheid. Zowel omdat niet gekeken wordt naar wat het effect van de giftige stoffen op elkaar is (het 'cocktaileffect'), als omdat niet gekeken wordt naar de optelsom van giftige stoffen die iemand binnenkrijgt.

'Veel veranderen'

De Gezondheidsraad schreef al in 2004 dat er aandacht moet zijn voor 'gelijktijdige blootstelling vanuit verschillende bronnen'. "Als je zo gaat meten, zal dat veel veranderen in de manier waarop we omgaan met bestrijdingsmiddelen", zegt Muilerman.

Maar de NVWA doet dat vooralsnog niet. De waakhond zegt zich te houden aan de regels van de Europese toezichthouder EFSA, die het 'cocktaileffect' wel erkent, maar de regels niet heeft aangepast. Dat komt omdat er al twaalf jaar gezocht wordt naar een methode om dat te doen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Foodwatch: 'groot deel supermarktproducten is sterk bewerkt fabrieksvoedsel'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore