Ga naar de inhoud
Gezondheid

Ex-kankerpatiënten niet goed voorgelicht over klachten

Beeld © ANP

Vermoeidheid, depressieve gevoelens en zelfs seksuele problemen. Veel ex-kankerpatiënten hebben nog jaren na hun genezing last van klachten, maar weten vaak niet waar die klachten vandaan komen. Artsen zouden de patiënten daar veel beter over moeten voorlichten, vinden onderzoekers.

Ieder jaar worden er ongeveer 100.000 mensen gediagnosticeerd met kanker. Zes op de tien van hen overleven de ziekte, maar krijgen daarna vaak te maken met vervelende klachten. Maar liefst 64 procent van de ex-kankerpatiënten heeft na de genezing nog last van klachten, soms zelfs tot jaren daarna. Dat blijkt uit een enquête van de website doneerjeervaring.nl van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties.

Vermoeidheid en zenuwpijn

De ex-patiënten hebben vooral last van vermoeidheid (70 procent), een verminderde lichamelijke conditie (55 procent) en seksuele problemen (46 procent), blijkt uit de enquête onder ruim 3.000 mensen. Maar ook concentratieproblemen (41 procent), geheugenproblemen (38 procent) en zelfs zenuwpijn (26 procent) komen veel voor. Dat zijn vervelende klachten, toch weet maar 24 procent van de ex-kankerpatiënten dat ze er in de jaren na hun ziekte last van kunnen krijgen.

"Steeds meer mensen overleven kanker door de betere technieken en de betere zorg", zegt Mirjam Velting van Borstkankervereniging Nederland. "Maar daardoor krijgen ook steeds meer mensen te maken met die late gevolgen van kanker. Uit het onderzoek blijkt dat daar nog maar weinig erkenning en herkenning voor is."

Goede begeleiding

Dat zorgt voor verwarring bij de patiënten. "Vaak zijn ze heel moe maar weten ze niet hoe dat komt. Met goede begeleiding en veranderingen in het dagelijks ritme is er veel aan die vermoeidheid te doen, maar dan moeten de patiënten wel eerst weten waar hun klachten vandaan komen."

"De voorlichting moet daarom veel beter worden in het ziekenhuis. Soms wordt het misschien wel genoemd, maar slaan patiënten het niet op. Artsen moeten er daarom veel beter op letten of patiënten wel weten met wat voor klachten ze nog te maken kunnen krijgen", zegt Velting.

Meer op rtlnieuws.nl: