Gezondheid

'Ik weet niet wat ik moet zeggen': hoe ga je om met iemand die ernstig ziek is?

04 november 2017 08:20 Aangepast: 04 november 2017 10:43
Beeld © iStock

Het is een vraag waarmee veel mensen worstelen: wat zeg je tegen iemand die ernstig ziek is? Dus houden veel mensen hun mond – maar juist dat vinden zieken misschien nog wel het vervelendst. "En zeg niet: als je hulp nodig hebt, dan bel je maar."

Sommigen zijn bang dat ze zelf moeten huilen, anderen kunnen de juiste woorden niet vinden of zijn bang de ander te kwetsen. Het gesprek aangaan met iemand die ernstig ziek is, vinden veel mensen lastig. Een deel kiest ervoor om helemaal niets te zeggen. Dat merkte ook Claudia Helmons, die ruim vier jaar geleden ontdekte dat ze borstkanker had. "In het begin maakte dat me heel boos. Waarom negeer je me, dacht ik dan. Mijn ziekte is niet besmettelijk! Maar ik begrijp nu wel dat het ook voor de ander heel moeilijk is."

Niet negeren

Toch heeft ze één advies voor mensen die in hun omgeving te maken krijgen met iemand die ernstig ziek is: negeer de zieke niet. "Al steek je maar even een hand op. Ik ben contacten verloren omdat de ander niet wist hoe hij of zij met mijn ziekte moest omgaan en me dus maar negeerde. Dat doet pijn."

Ook Barbara van der Meulen van het Vicki Brownhuis in Den Bosch, een inloophuis voor kankerpatiënten en hun naasten, noemt 't 'het meest cruciaal' om het contact te onderhouden. "Al zeg je maar dat je niet weet wat je moet zeggen, dat is beter dan niets."

'Geen goedbedoelde adviezen'

Claudia: "Ik vind het altijd prettig als mensen dat zeggen. Of dat ze uitspreken dat ze niet goed weten hoe ze ermee moeten omgaan. Daar kan ik wat mee. Maar kom niet met goedbedoelde adviezen en ga het niet bagatelliseren door bijvoorbeeld te zeggen dat het 'maar' deze vorm van kanker is, en dat die goed te genezen is. Dat is zo vervelend."

Kaarten voor kankerpatiënten

Miniatuurvoorbeeld

Beterschap? Of 'een opkikkertje'? Er zijn niet veel kaarten die de lading dekken als iemand kanker heeft, ontdekte Claudia Helmons toen ze zelf ziek was. Daarom begon ze haar eigen kaartenlijn, met teksten als 'Kanker is gewoon echt k*t', 'Hey cancer, you picked the wrong guy' en 'Congrats on your new boobies'. 

De kaarten worden ook verkocht via de grote wenskaartenfabrikant Hallmark. Ze doen het goed, zegt het bedrijf. Al zorgen ze soms wel voor discussie. "Een tekst als 'Babbelen over koetjes & kanker bij jou of bij mij?' kreeg bijvoorbeeld wat negatieve reacties en loopt niet zo goed, dus die gaat eruit. Maar andere kaarten verkopen wel. Over aantallen doen we geen uitspraken, maar we blijven de molen met kaarten aanbieden, dat betekent dat het goed loopt."

Volgens Barbara is het 't belangrijkst dat je mensen de kans geeft om te praten. "Er te zijn, te luisteren en mensen het gevoel te geven dat naar hen geluisterd wordt. Een vraag als 'hoe gaat het', die sommige mensen ongemakkelijk vinden, kun je prima stellen. Als je maar het gevoel geeft dat je echt geïnteresseerd bent in het antwoord. Dus niet zoals je zou doen als je iemand in het voorbijgaan tegenkomt. En ook accepteren dat het antwoord niet 'goed' zal zijn."

'Ik vind het zo klote voor je'

De fijnste reacties voor Claudia kwamen van mensen die bijvoorbeeld op een kaartje schreven: 'ik vind hier geen goede kaart voor, en ik vind het zo klote voor je'. "Maar ik vond het ook heel fijn als mensen naar me toe kwamen en letterlijk zeiden: ik neem straks de kinderen mee na school, dan kan jij nog even uitrusten. Het is heel moeilijk om hulp te vragen. Ik kon dan ook niets met een opmerking als: 'als je hulp nodig hebt dan bel je maar'. Maar als iemand iets uit handen nam door bijvoorbeeld een keer de kinderen mee te nemen, dan was dat heel fijn."

"Of er waren mensen die op visite kwamen, mij een dikke knuffel gaven en zeiden: jij mag weten of we het erover hebben. Ik vind het wel belangrijk dat het bespreekbaar kan zijn. Op kanker rust nog altijd een taboe, het is een heel beladen woord dat mensen het liefst willen omzeilen. Maar het is wat het is, daar mag best over worden gesproken."

Claudia vindt het geen enkel probleem als de ander moet huilen tijdens zo'n gesprek. "Emotie is het mooiste wat je met iemand kunt delen. En misschien helpt het degene die ziek is ook wel, dat die dan een signaal krijgt dat zijn of haar emoties ook mogen worden getoond. Het zou mij in elk geval raken als iemand moet huilen, dus ik zou me daar niet voor schamen."

Hoe ontstaat kanker?

Meer op rtlnieuws.nl:
Chronisch moe na kanker: 'Na een halve dag werken ben ik doodop'

Wil jij meedenken met onze redactie?

Meld je aan voor RTL Nieuws Connect. In deze besloten groep op Facebook kan je feedback geven en input leveren voor onze verhalen. Meld je hier aan voor RTL Nieuws Connect.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`