Gezondheid

Rokers stoppen vooral uit zorg om gezondheid

01 november 2017 02:01 Aangepast: 01 november 2017 09:29
Een vrouw rookt een sigaret op de parkeerplaats van een bedrijf. Beeld © ANP XTRA

Mensen die stoppen met roken doen dit vooral uit zorgen om hun gezondheid en die van hun kinderen. Ook adviezen en aansporingen van de huisarts of een medisch specialist zijn aanleiding om een punt te zetten achter de tabaksverslaving.

Dat blijkt uit de leefstijlmonitor, een onderzoek van het CBS in samenwerking met het Trimbos-instituut en het RIVM.

Een derde van de rokende Nederlanders van achttien jaar of ouder deed in 2016 een serieuze stoppoging. Dat is ongeveer evenveel als in 2014 en 2015. Van de ondervraagden zei 91 procent te willen stoppen met roken omwille van de gezondheid van de kinderen, en 87 procent uit zorg voor hun eigen gezondheid. De gezondheidswaarschuwingen op verpakkingen en campagnes in de media zijn voor 21 procent van de rokers aanleiding een stoppoging te ondernemen.

Waarom de meeste rokers (proberen te) stoppen:

  1. Zorgen over gezondheid kinderen
  2. Zorgen over eigen gezondheid
  3. Advies zorgverlener
  4. Advies of ondersteuning van familie of vrienden
  5. Beschikbaarheid van gratis of goedkope medicatie
  6. Prijsverhogingen tabaksproducten
  7. Maatschappelijke afkeuring
  8. Gezondheidswaarschuwingen op verpakkingen
  9. Campagnes in de media
  10. Ondersteuning via telefonische of internethulplijn

​Bron: CBS, Trimbos, RIVM

Van de rokers die in de twaalf maanden voorafgaand aan het onderzoek contact had met een zorgverlener, kreeg een derde het advies te stoppen. Laagopgeleiden en ouderen kregen vaker een stopadvies dan de andere rokers.

Iets meer dan driekwart (77 procent) van de rokende volwassenen rookt dagelijks. Daarbij gaat het vooral om sigaretten uit een pakje (74 procent). 40 procent rookt (ook) shag en 18 procent steekt een zelfgemaakte sigaret op. Mannen roken vaker shag, vrouwen vaker sigaretten uit een pakje of zelfgemaakte sigaretten. Slechts 3 procent had in 2016 wel eens een e-sigaret gebruikt.

Tips om te stoppen van een neuropsycholoog:

Daling

Vorig jaar rookte iets minder dan een kwart (24,1 procent) van de bevolking van achttien jaar en ouder. Dit is een daling ten opzichte van 2015 (26,3 procent) en 2014 (25,7 procent). Het merendeel rookt dagelijks (77,1 procent).

`