Gezondheid

Bloeddonor haakt vaak na een paar keer af door stress

01 november 2017 09:25 Aangepast: 01 november 2017 09:31
Een donor geeft bloed. Beeld © ANP Foto

Een kinderopvang bij een bloedbank. Niet de meest voor de hand liggende combinatie, wel iets dat zou kunnen helpen om stress bij bloed- en plasmadonoren te verminderen. Maurits Hoogerwerf (32) doet de suggestie in zijn proefschrift dat hij vandaag verdedigt.

De afgelopen vier jaar deed Hoogerwerf voor de Universiteit van Amsterdam en Sanquin onderzoek naar stress bij het doneren van bloed en plasma. 

Aanprikken

"Raken mensen gestrest als ze bloed komen doneren? Dat was mijn voornaamste vraag", zegt hij. "Daarbij heb ik gekeken naar drie verschillende varianten van stress: de fysiologische, hormonale en psychologische stress."

Uit Hoogerwerfs onderzoek blijkt dat vrouwelijke donoren iets hoger scoren dan mannelijke. "Ze hebben daadwerkelijk meer stress of ze geven dat vaker aan. Zeker als het om psychologische stress gaat." Ook aan de bloeddruk van donoren is te zien dat ze soms enige stress ervaren, bijvoorbeeld bij het aanprikken of het loskoppelen.

Vooral mensen die voor het eerst doneren, ervaren stress, merkte Hoogerwerf. Na drie of vier keer haken zij vaak af, al is niet duidelijk of dat alleen door de stress komt. Aan de hormoonspiegel, en dan met name cortisol, is amper af te zien dat mensen gestrest zijn bij het bloed doneren. De stress is niet schadelijk voor de ontvanger van het donorbloed en ook niet voor de donor zelf.

Minder witte jassen

Maar dat is geen reden om niks tegen de oorzaken van stress te doen, vindt Hoogerwerf. En dus doet hij een aantal suggesties om de stress voor donoren te verminderen. De kinderopvang is daar een van. Nu nemen donoren hun kinderen mee of zorgen ze zelf voor opvang.

Andere suggesties? De ruimte waar het bloed afgenomen wordt minder steriel maken, denkt Hoogerwerf. Minder witte jassen bijvoorbeeld.

En wat ook helpt: vaker gaan doneren. "Ervaren donoren hebben een stuk minder stress tijdens het prikken. Als je vier, vijf keer bloed hebt gedoneerd, zakken de angst en de stress weg." Dat is ook iets waar Sanquin nog iets mee zou kunnen doen, zegt Hoogerwerf. 

`