Gezondheid

Anabolen steeds vaker gebruikt buiten de sportschool: 'Uiterlijk is belangrijker geworden'

30 oktober 2017 18:00 Aangepast: 30 oktober 2017 18:09
Beeld © iStock

Een nieuwe trend onder jongeren: het gebruik van anabole steroïde. Niet om beter te presteren in de sport, maar puur voor een strak en gespierd lichaam. Op hangplekken worden steeds vaker spuiten en ampullen gevonden. Een gevaarlijke ontwikkeling.

Bij anabolen wordt meestal gedacht aan grote bodybuilders in sportscholen. Of aan Arnold Schwarzenegger. Maar in ieder geval niet aan jongeren die het op straat gebruiken. Toch is dat wat deskundigen zien.

"We denken te weten dat het toeneemt", zegt Herman Ram van de Dopingautoriteit. "Cijfers zijn er niet, maar steeds meer gemeentes nemen contact met ons op over dit probleem. Het gaat om jongeren die het doen voor de lifestyle, niet om de sportprestaties te bevorderen."

In speeltuinen

Dat is nieuw. Spuiten in ampullen vind je tegenwoordig op hangplekken, zelfs in speeltuinen. In Helmond bijvoorbeeld. Of in Werkendam. Een agent zegt tegen het AD dat 'tientallen jongeren tussen de 16 en 23 jaar', het middel regelmatig gebruiken.

Bij Novadic-Kentron is onlangs een 'belletje gaan rinkelen'. Het Brabantse verslavingsintituut krijgt soms telefoontjes van gemeentes en de politie omdat op straat spuiten worden gevonden. "Mensen bellen en denken dan dat het drugsspuiten zijn. Er wordt gespoten, er zitten junks, denken ze dan. Bij nader inzien blijkt het dan vaak te gaan om anabolengebruik", zegt Danielle van Pareren.

Voorlichting bij dance-events

Van Pareren spreekt over een 'trendje'. Ze is begonnen met voorlichting. Bij dance-events pobeert ze jongeren te benaderen. "'Ik gebruik een anabolenkuur, is dat gevaarlijk in combinatie met drugsgebruik?' Dat soort vragen krijgen we steeds vaker."

Volgens Herman Ram van de Dopingautoriteit gaat het om een relatief nieuw fenomeen in de jongerencultuur, dat 'losgezongen is van de sport'. "Het gaat om cosmetische gebruikers. het uiterlijk is steeds belangrijker geworden, dat heeft enorme invloed op jongeren."

Krimpende zaadballen

Het gebruik van anabolen is gevaarlijk. Leverstoornissen en hartproblemen komen voor. Deskundigen zien agressief gedrag tijdens en depressieve gevoelens ná het gebruik. Ook kan het leiden tot impotentie door krimpende zaadballen en borstvorming bij mannen.

Of het middel verslavend is, valt niet te zeggen. "Daar zijn nog niet hele harde antwoorden op te geven", zegt Danielle van Pareren van Novadic-Kentron. Ze spreekt over 'opblazen en leeglopen': gebruikers voelen zich niet lekker als de hormonen uit het lijf zijn. "Het werkt vooral als een mentale verslaving. Je zit niet lekker in je vel en gaat daarom opnieuw te gebruiken."

Anabolen: vooral in de sportwereld

Anabole steroïden zijn afgeleid van het mannelijk geslachtshormoon testosteron. Testosteron bevordert de opbouw van eiwitten. Vanwege deze werking wordt het vaak als doping in de sportwereld gehanteerd. Veel bodybuilders, vechtsporters en sporters in fitnesscentra gebruiken de middelen om hun spiermassa te vergroten.

Naast dat het gebruik van anabole steroïde an sich al gevaarlijk is, is het bestellen via internet extra opletten. Volgens de Dopingautoriteit bevat meer dan de helft van de op internet verkochte middelen andere ingrediënten. Je weet dus niet welke stoffen er precies in zitten, en of die ook gevaarlijk zijn. Daar is geen controle op.

Meer op rtlnieuws.nl:
Gevaarlijke fitnesstrend: sneller gespierd door afknellen van je spieren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore