Gezondheid

Bij 385.000 Nederlanders kan ambulance niet op tijd zijn

31 oktober 2017 17:15 Aangepast: 31 oktober 2017 17:23
Beeld © ANP

385.000 Nederlanders kunnen bij acute levensbedreigende situaties niet op tijd geholpen worden. De dichtstbijzijnde ambulancepost is namelijk zo ver van hun huis verwijderd dat de ambulance er vanuit de post onmogelijk binnen de wettelijke norm van vijftien minuten kan zijn.

Bekijk hier of er binnen 15 minuten een ambulance bij jou kan zijn

Op een dinsdagochtend in de spits zijn zelfs 535.000 Nederlanders niet binnen een kwartier te bereiken. Dat blijkt uit een analyse die de Geodienst van de Rijksuniversiteit Groningen voor RTL Nieuws uitvoerde.

Voor de oma van Bertine kwam de ambulance te laat: 

Tientallen dorpen de klos

Volgens de wet moet minimaal 97 procent van de bevolking binnen een kwartier bereikt kunnen worden. Van de 25 regionale ambulancevoorzieningen in Nederland voldoen slechts zeven aan die norm, blijkt uit het onderzoek. Dat zijn vooral de ambulancevoorzieningen in de grote steden.

Buitengebieden zijn vaak niet op tijd te bereiken. Het gaat daarbij niet alleen om enkele huizen in afgelegen gebieden. Tientallen dorpen zoals Egmond aan Zee, Millingen aan de Rijn en Elspeet zijn slecht bereikbaar bij acute noodsituaties. De universiteit bracht alle slecht bereikbare gebieden in kaart.

Verantwoordelijkheid  

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) laat weten zich al langer zorgen te maken over de bereikbaarheid van ambulances. "Zorgverzekeraars hebben deze zorgplicht en zij moeten hierover afspraken maken met de ambulancediensten."

De NZa ziet er op toe dat zij zich aan hun zorgplicht houden. "Daarom hebben wij de zorgverzekeraars om verbeterplannen gevraagd die ervoor moeten zorgen dat de norm wordt gehaald. Ook zullen wij ambulancediensten indien nodig wijzen op hun verantwoordelijkheid."

Extra ambulanceposten

Volgens Zorgverzekeraars Nederland en Ambulancezorg Nederland is het niet eenvoudig om iedereen in Nederland binnen vijftien minuten te bereiken. "Het is bekend dat in sommige afgelegen regio's, zoals natuur- en landbouwgebieden, de vijftienminutennorm punt van aandacht is. Er zijn daarom in 2016 verbeterplannen gemaakt door de ambulancediensten, waarna er extra ambulanceposten zijn geopend en extra opleidingsplaatsen beschikbaar zijn gesteld."

Een complete landelijke dekking is volgens beide partijen niet te realiseren. "Een extra ambulancedienst is in een afgelegen gebied niet altijd de oplossing als het personeel vervolgens de deskundigheidsnormen niet haalt vanwege te weinig ritten. Daarom wordt afhankelijk van de situatie in de regio actie ondernomen in overleg met de ziekenhuizen en zorgverzekeraars."

Zelf in actie

Voor sommige inwoners en bestuurders duurt het wachten op resultaten van de te nemen maatregelen te lang. Zo startten inwoners van Voorne-Putten onlangs een petitie voor meer ambulances in hun regio.

Ook de dorpen Elspeet en Vierhouten in de gemeente Nunspeet zijn niet op tijd te bereiken door ambulances. Burgemeester Bruinis van de Weerd vindt dat onrechtvaardig. "Als iemand echt in de middle of nowhere, hartje Veluwe woont, dan begrijpen we ook dat het even een keer wat langer kan duren voor de ambulance daar is. Maar wanneer complete dorpen daar niet bediend worden, dan is dat toch andere koek."

Zijn gemeente heeft uiteindelijk zelf maar geld geïnvesteerd in een noodoplossing. In een vakantiehuisje op een recreatiepark tussen Nunspeet en Elspeet is nu een profisorische standplaats voor een ambulance ingericht. "Noodverband", noemt de gemeente de oplossing. Er is namelijk niet 24 uur per dag een ambulance aanwezig. 

RTL Nieuws / Bart van den Berg, Koen de Regt en Jasper Bunskoek

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore