Gezondheid

Jellinek waarschuwt bezoekers ADE: 'Pas op met xtc'

20 oktober 2016 14:45 Aangepast: 21 oktober 2016 13:08
Er zijn veel xtc-pillen met een hoge dosis MDMA in omloop, waarschuwt Jellinek

Het Amsterdam Dance Event (ADE) is deze week begonnen. De afgelopen jaren vielen meerdere doden door drugsgebruik tijdens het evenement. De Jellinek-kliniek en het Trimbos-instituut waarschuwen dat er altijd risico's zijn bij gebruik van xtc.

Zo heet het Trimbos-instituut gisteren pillen aangetroffen met een zeer hoge dosis van de stof PMMA. De tabletten kunnen dodelijk zijn. Het gaat om een roze pil met aan beide zijden een superman logo.

Een recordaantal van 375.000 bezoekers komt naar verwachting deze dagen naar de hoofdstad. Dat een deel van die danceliefhebbers drugs gebruikt, is niet te voorkomen. Met name xtc is populair. In het 'normale' uitgaansleven gebruikt meer dan de helft van de Amsterdamse clubbezoekers al minimaal eens per maand xtc (blijkt uit het meest recente Antenne-onderzoek), en tijdens ADE zal dat waarschijnlijk niet minder zijn. Maar hoe beperk je de risico's?

Extra pillensneltest

De organisatie van het festival besteedt al jaren veel aandacht aan drugsproblematiek en blijft bezoekers waarschuwen voor de gevaren. Feestgangers die ondanks de risico's toch een pil willen slikken, kunnen die laten onderzoeken bij testpunten van Jellinek en GGD. Zo weet je in elk geval of je vervuilde of hooggedoseerde xtc in handen hebt.

Naast de reguliere testavonden aan de rand van de stad, is er tijdens ADE ook elke avond een extra pillensneltest midden in het centrum. Op de eerste avond wisten bezoekers de service goed te vinden, zegt Floor van Bakkum van verslavingskliniek Jellinek. "Het was druk, er kwamen zo'n vijftig mensen op af. Normaal hebben we er gemiddeld twintig per dag." 

Hoge dosering MDMA en 4-FMP

Volgens Van Bakkum zijn er momenteel geen vervuilde pillen in omloop, maar wel veel hooggedoseerde tabletten (met meer dan 150 mg MDMA). "Het is goed als mensen zich daar bewust van zijn. Het verschilt per persoon hoe je op een hoge dosis MDMA reageert, maar de risico's zijn ernstig. Je loopt kans op oververhitting, met mogelijk fatale gevolgen. Ook leverfalen komt voor." 

Jellinek waarschuwt ook voor het gebruik van het nu populaire middel 4-FA/4-FMP. "Het wordt gezien als een soort xtc-light, maar het is niet zonder gevaar. Kijk ermee uit, het is een relatief nieuw middel, we weten er nog weinig over. De laatste tijd is er een toename in het aantal incidenten met 4-FA." Gebruik het liever niet, is de boodschap. Maar als je het toch doet, let dan op ernstige hoofdpijnklachten. "Er zijn mensen die hersenbloedingen hebben gekregen na het gebruik van 4-FA en hoofdpijn leek een van de voortekenen te zijn. Voel je je onwel, meld je dan bij de eerste hulp. Wees niet bang dat je dan in de problemen komt, ze zijn er om je te helpen."

Risico's op lange termijn

Los van de directe gezondheidsrisico's, kan drugsgebruik ook psychische en lichamelijke effecten hebben op de lange termijn. Dat zegt Eva Ehrlich van de Drugs Infolijn van het Trimbos Instituut. "Het ligt eraan wat je gebruikt en hoeveel, maar xtc kan leiden tot hersenschade. Steeds meer onderzoek laat dat zien. Het kan je geheugen schaden, sommige mensen hebben problemen met hun zicht, zijn depressief, voelen zich afgevlakt of ervaren de wereld om zich heen als vreemd. Die effecten kunnen al na één pilletje optreden, maar de kans neemt toe naarmate je vaker gebruikt en hogere doseringen slikt."

Advies

Trimbos benadrukt dat aan drugsgebruik altijd risico's zijn verbonden. "En vlak alcohol niet uit. De meeste incidenten op de eerste hulp zijn nog altijd alcoholgerelateerd." Ga je toch drugs gebruiken, dan adviseren Trimbos en Jellinek het volgende:

  • Spreek met je vrienden af om elkaar goed in de gaten te houden. Laat elkaar niet in de steek. Zorg er liefst voor dat een van jullie nuchter blijft.
  • Gebruik geen middelen door elkaar.
  • Slik vooral niet bij als de effecten lang op zich laten wachten. 

Voor alle xtc-gebruikers geldt bovendien: voorkom uitdroging, maar drink niet te veel water. "Drink niet meer dan één glas water per uur. Als je meer neemt, loop je kans op een watervergiftiging en ook dat kan dodelijk zijn."

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore