Gezondheid

'Mannen, bemoei je ook vooral met #metoo'

20 oktober 2017 15:47 Aangepast: 31 oktober 2017 09:10
Beeld © Getty

Vrouwen twitteren volop onder de hashtag #metoo, maar het zou goed zijn als mannen daar ook bij worden betrokken, zo zegt demissionair minister Bussemaker. Experts vinden bovendien dat mannen elkaar moeten aanspreken op hun gedrag.

Het schandaal rond de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein heeft veel losgemaakt en ook in Nederland laten vrouwen van zich horen, met de hashtag #metoo.

Maar wáár zijn de mannen in deze kwestie? Yuri Ohlrichs van Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, vroeg het zich af toen de discussie rondom seksuele intimidatie van vrouwen losbarstte. Natuurlijk: hij moedigt de hashtag en openheid aan, maar hij vindt ook dat mannen 'een geluid moeten laten horen'. "Ik keek De Wereld Draait Door, en zag drie vrouwen over dit onderwerp praten. Ik dacht: en de mannen dan? Die hebben ook last van stereotypering."

Aanspreken

Daarnaast zou het goed zijn dat mannen elkáár gaan aanspreken op vervelend gedrag, stelt Ohlrichs. "Máár dat moet wel op een niet-beschuldigende manier gebeuren. Bijvoorbeeld door te zeggen: 'Waar zijn we mee bezig?'"

Ellen Laan, hoogleraar seksuologie bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, zegt dat we ons vaak focussen op het slachtoffer van seksuele intimidatie. "Daardoor blijven de daders, in de meerderheid mannen, buiten schot."

Positieve rol

Het oordeel van mannen wordt door mannen helaas altijd nog belangrijker gevonden dan het oordeel van vrouwen, stelt de hoogleraar. "Dat maakt dat mannen een 'ongelooflijk belangrijke, positieve' rol kunnen spelen in deze kwestie, door andere mannen aan te spreken op grensoverschrijdend gedrag. Zolang de meerderheid van de mannen die dit gedrag niet vertoont, zwijgt, lijkt het alsof het acceptabel is."

Mannen moeten zelf een norm stellen, zei minister Bussemaker, verantwoordelijk voor emancipatie, in een interview op de radio. "Het is niet alleen een probleem van de vrouwen die dit overkomt. Mannen moeten aangeven dat hun dochter, vriendin of wie dan ook niet betast mogen worden." 

Heb jij ervaring met seksuele intimidatie op de werkvloer?

RTL Nieuws doet onderzoek naar seksuele intimidatie op de werkvloer. We weten dat om die reden vrouwen een schikking hebben getroffen met hun werkgever. In die overeenkomst teken je dat je zwijgt over wat je is overkomen. Maar hoe vaak dat gebeurt, weten we niet. En dat wil RTL Nieuws achterhalen. Heb jij ooit zo'n schikking getroffen, dan kun je volledig anoniem met ons in contact komen via intimidatie@rtl.nl We doen niets met je informatie zonder jouw toestemming.

Meer op rtlnieuws.nl: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`