Gezondheid

Wanneer is iets seksuele intimidatie? 'We zijn in de war'

20 oktober 2017 18:14 Aangepast: 21 oktober 2017 20:14
Een protest-aanplakbiljet tegen seksuele intimidatie (Archieffoto). Beeld © ANP

Weten we nog wel wat seksueel toelaatbaar is en wat grensoverschrijdend gedrag is? Sinds vrouwen met de hashtag #metoo strijden tegen seksuele intimidatie, speelt ook die vraag op.

Een hand op een kont in de kroeg. Of een knipoog naar iemand. Mag dat, of ben je dan iemand seksueel aan het intimideren?

Het probleem is: bij seksuele intimidatie is niet zo helder wat wel of niet mag. "Het hangt af van degene die het doet en de context waarin diegene het doet", zegt Ellen Laan, hoogleraar seksuologie aan het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. "Gebeurt het op kantoor of in de kroeg? En voor wie is de opmerking of het gebaar bedoeld?"

Verwarring

Mannen weten ook niet meer zo goed wat vrouwen nou eigenlijk willen. Dat zegt Yuri Ohlrichs van Rutgers, kenniscentrum seksualiteit. "En vrouwen denken op hun beurt als ze te maken hebben met seksuele grensoverschrijding al snel: o jee, ik zag er te uitdagend uit, of: ik heb de indruk gewekt dat ik dit wilde. Zowel mannen als vrouwen zijn in verwarring: wat kan nog wel en wat kan niet? En wat is nou wenselijk gedrag?"

Die verwarring komt doordat we denken dat de persoon waar iemand opgewonden van wordt, daar ook verantwoordelijk voor is, zegt Laan. Zo van: 'Ik mag aan jou zitten omdat jij dat opwindende rokje draagt'. "Vrouwen denken zelf vaak ook dat ze daarmee schuldig zijn. In culturen waarin vrouwen gesluierd gaan, is die op opvatting volledig geïntegreerd. Dat is natuurlijk te gek voor woorden. Jouw opwinding verplicht anderen tot niets."

Ongelijkheid

Ook is er ongelijkheid tussen mannen en vrouwen ontstaan doordat de seksualiteit van vrouwen en meisjes jaren is onderdrukt en genegeerd, weet Ohlrichs. Openlijk praten over seks: dat deed een dame niet. 

En als man moet je zin hebben in seks, was – en is – de opvatting. Dat stereotype beeld van de man wordt in de film- en muziekcultuur versterkt: als échte man met een beetje bravoure gedraag je je zo. Volgens Ohlrichs denken mannen vaak: ik hoor de eerste stap te zetten of de grenzen op te zoeken bij vrouwen. "Dat doen ze ook om indruk te maken op vrienden."

Meer macht

Jongens en mannen hebben bovendien vaak niet door dat ze op een bepaalde manier meer macht hebben, geeft Ohlrichs aan. "Dat kan intimiderend werken op vrouwen." Laatst sprak hij een jongen die zei: 'Een meisje kan toch gewoon weggaan als ze iets niet leuk vindt?'

Dáár gaat het mis: Laan: "Vrouwen willen niet alleen aardig zijn, ze ondervinden ook dat mannen vervelend reageren als ze wel hun grens aangeven. Dan ben je een zeur, of is het opeens bedoeld als grapje. Dan word je niet alleen niet serieus genomen, maar ben je ook nog eens zo dom geweest om niet te weten dat het een grapje was. Die vervelende reacties van mannen maken de intimidatie nog erger en bevorderen dat vrouwen erover zwijgen."

"Mannen moeten anders leren kijken naar vrouwen en hun gedrag tegenover vrouwen", stelt Ohlrichs. Laan zegt dat vooral opvoeding en seksuele voorlichting belangrijk zijn. "Benadruk vooral de overeenkomsten tussen mannen en vrouwen. Als mannen zich realiseren dat vrouwen niet zo anders zijn dan zij, zullen ze zich hopelijk ook minder grensoverschrijdend gedragen."

Heb jij ervaring met seksuele intimidatie op de werkvloer?

RTL Nieuws doet onderzoek naar seksuele intimidatie op de werkvloer. We weten dat om die reden vrouwen een schikking hebben getroffen met hun werkgever. In die overeenkomst teken je dat je zwijgt over wat je is overkomen. Maar hoe vaak dat gebeurt, weten we niet. En dat wil RTL Nieuws achterhalen. Heb jij ooit zo'n schikking getroffen, dan kun je volledig anoniem met ons in contact komen via intimidatie@rtl.nl We doen niets met je informatie zonder jouw toestemming.

Meer op rtlnieuws.nl: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore