Gezondheid

Trimbos waarschuwt voor levensgevaarlijke xtc

20 oktober 2016 18:02 Aangepast: 20 oktober 2016 18:27
De dodelijke pillen lijken sterk op de pil op deze foto. Beeld © Trimbos / NFI

Het Trimbos-instituut heeft xtc-pillen aangetroffen met een zeer hoge dosis van de stof PMMA. De tabletten kunnen dodelijk zijn. Het gaat om een roze pil met aan beide zijden een superman logo.

Hoeveel van de pillen er in omloop zijn is nog onduidelijk. Afgelopen week is een levensgevaarlijke pil aangeleverd bij een van de testcentra van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS), die als xtc was verkocht.

Trimbos denkt morgen meer te weten over de herkomst van de drugs, maar wil mensen nu alvast waarschuwen vanwege het Amsterdam Dance Event (ADE), dat gisteren is begonnen.

Gebruikers die in het bezit zijn van deze pillen worden opgeroepen ze (anoniem) bij het DIMS ter analyse aan te bieden bij een van de testlocaties.

PMMA

PMMA kan leiden tot dodelijke oververhitting, hart-, lever- en nierfalen. Qua werking lijkt PMMA op MDMA, de werkzame stof in xtc. De effecten worden alleen veel later en minder sterk gevoeld. Daardoor ontstaat het risico dat gebruikers meer pillen gaan slikken.

Uren nadat een dosis PMMA is ingenomen kunnen dan ineens ernstige lichamelijke effecten optreden, zoals verhoogde hartslag en extreem verhoogde lichaamstemperatuur. 

Dodelijk

In de afgelopen jaren zijn in binnen- en buitenland verschillende mensen overleden na het gebruik van drugs met PMMA.

Twee jaar geleden overleden drie mensen door drugsgebruik tijdens het Amsterdam Dance Event. Ook vorig jaar overleed een bezoeker van het dancefestival als gevolg van drugsgebruik.

Meer op rtlnieuws.nl:
Jellinek waarschuwt bezoekers ADE: 'Pas op met hooggedoseerde xtc'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore