Gezondheid

Loïs (32) was drankverslaafd: 'Ik zette mezelf voor schut en kreeg paniekaanvallen'

11 oktober 2017 11:54 Aangepast: 11 oktober 2017 18:12
Lois Bisschop: 'Nu bestel ik meestal koffie of thee.' Beeld © Foto's Anne van Gelder

Denk je aan een alcoholist, dan zie je waarschijnlijk niet direct een jonge studente voor je. Toch raakte Loïs Bisschop uit Amsterdam nog voor haar dertigste verslaafd aan alcohol. "Ik was een feestbeest, en het is heel normaal om als student te drinken. Daardoor viel het lange tijd niet op."

Als we Loïs bellen, zit ze in een café. "Gewoon aan de koffie hoor", vertelt ze lachend. Vier jaar geleden dronk ze voor het laatst alcohol. "Nu bestel ik meestal koffie of thee. En als ik uitga, wat ik bijna niet meer doe, neem ik een ginger ale met munt, citroen en veel ijs." Ziet er ongeveer hetzelfde uit als een mojito? "Precies."

Eerste biertje

Ze was 28 toen ze voelde dat het zo niet verder ging. "Ik liep 's middags over straat met een enorme kater. Ik kon niet meer. Ik voelde me verschrikkelijk, stortte letterlijk in. Ineens besefte ik: what the fuck, ik heb een alcoholprobleem."

Aan het moment dat ze dat besefte, ging een lange tijd vooraf. "Het begon leuk, als iets sociaals. Ik weet nog dat ik mijn eerste biertje dronk en dacht: dit is een soort walhalla. Ik was best onzeker en verlegen, maar merkte dat de alcohol me over een bepaalde drempel hielp."

'Ik zei rare dingen'

Al snel dronk Loïs steeds vaker. "Meestal gewoon met vrienden, maar op een bepaald punt begon ik ook te drinken als ik alleen was. En toen was ik niet meer te stoppen. Ik ging smoesjes bedenken zodat ik naar de supermarkt kon om nog een fles wijn te halen. Ik loog tegen mezelf en anderen over hoeveel ik had gedronken, maar mijn leven raakte doordrenkt met alcohol."

Het ging steeds verder bergafwaarts. "Ik kwam mijn afspraken niet na, kon niet meer genieten zonder alcohol. Als ik dronken was, zette ik mezelf voor schut, zei rare dingen waar ik me dan later niets meer van kon herinneren. Ik kreeg paniekaanvallen en kon mezelf niet meer in de spiegel aankijken. Er was wel eens een dag dat ik niet dronk, maar dat kwam dan omdat ik een te erge kater had van de avond daarvoor."

Restjes door de wc gespoeld

Na vier jaar was het genoeg en besloot Loïs te stoppen met drinken. "Ik heb de laatste restjes wijn door de wc gespoeld, en heb mensen om me heen verzameld die me konden ondersteunen, zoals mijn familie en vrienden. Die moest ik vertellen dat ik een alcoholprobleem had."

Miniatuurvoorbeeld

Loïs wilde per se thuis afkicken. "Ik had het gevoel dat ik juist in mijn eigen omgeving moest leren te leven zonder drank. Je hoort ook van mensen die dan naar een luxe resort in Thailand gaan, maar het lijkt me dan juist moeilijk om als je thuiskomt, niet weer in je oude patroon te vallen."

Liefdesverdriet

De eerste weken en maanden zonder alcohol waren een chaos, zegt Loïs. "Ik wist niet wat me te wachten stond. Vooral het lichamelijke deel was intens kut, ik voelde me gewoon heel slecht."

Ook psychisch was het zwaar. "Het klinkt gek, maar ik had een soort liefdesverdriet. Mijn relatie met alcohol voelde als een lange liefde die niet goed voor me was, en die ik moest beëindigen. Ik heb heel veel gehuild."

'Vroeger was je leuker'

Nu, ruim vier jaar later, gaat het stukken beter met Loïs. "Ik heb mijn leven weer terug. Ik ben een leuker mens. Je kunt me vertrouwen en mensen kunnen van me op aan. Ik ben er weer voor anderen, maar ook voor mezelf. De keuzes die ik in het leven maak, zijn veel oprechter." Ook lichamelijk voelt ze zich beter nu ze gestopt is met drinken. "Mijn huid is veel beter, mijn gewicht is verbeterd. Ik ben nu gewoon een stuk gezonder."

Toch is het niet altijd makkelijk. "Ik ga niet meer uit, dat kan gewoon niet meer. Op feestjes ben ik de eerste die naar huis gaat, meestal op het moment dat de anderen aangeschoten raken. Dan krijg ik opmerkingen als: 'Vroeger was je leuker'. In het begin was dat echt verschrikkelijk. Maar dit is mijn nieuwe identiteit."

Bruisend Amsterdam

Als Loïs terugkijkt, denkt ze niet dat haar verslaving te voorkomen was. "Ik heb niet echt geluk gehad met mijn genen; zowel bij mijn moeder als bij mijn vader in de familie komen verslavingen voor. En dat ik in een bruisende stad als Amsterdam woon, heeft waarschijnlijk ook niet echt geholpen."

Had haar omgeving dan niet in moeten grijpen? "De meeste mensen hadden niet door hoe ernstig het was. Ik zocht meestal vrienden op die ook wel van een glaasje hielden, en ondanks mijn drankprobleem ging ik nog wel gewoon naar college. Dus het viel lange tijd niet op hoe slecht het met me ging. En als ik eerlijk ben, denk ik ook niet dat ik had geluisterd naar goed bedoelde adviezen van anderen. Ik moest zelf gaan inzien dat het fout ging, en gelukkig ben ik op dat punt gekomen."

'Dacht dat ik de enige vrouw was'

Loïs heeft een boek geschreven over haar drankverslaving: 'Ik ben Loïs en ik drink niet meer'. Toen het boek uitkwam, bleek dat er veel vrouwen zijn die zich herkennen in haar verhaal. "Ik dacht altijd dat ik de enige vrouw was die op jonge leeftijd verslaafd raakte aan alcohol, maar ik werd overspoeld door berichtjes van andere meiden die dit ook meegemaakt hadden." 

Loïs maakt zich zorgen om het taboe rond alcoholverslavingen. "Bijna niemand wil er openlijk over praten. Maar ondertussen ervaren steeds meer vrouwen de druk om perfect te zijn, dus ik denk dat er steeds meer mensen verslaafd raken. Het is net als met depressies. Er moet meer over gesproken worden."

Loïs wil haar ervaringen graag delen om anderen te helpen. Daarom is ze nu bezig met het maken van een online cursus voor vrouwen die willen stoppen met drinken. "Ik wil heel graag het taboe doorbreken en hoop dat andere jonge vrouwen zich door mijn verhaal gesterkt voelen en ook durven te praten over hun alcoholverslaving." 

Vrouwen drinken sinds de jaren 60 steeds meer alcohol

Loïs raakte op haar 28ste verslaafd aan alcohol. "Dat is redelijk jong", zegt Floor van Bakkum van verslavingskliniek Jellinek. "Maar haar verhaal staat niet op zichzelf. Drinken is in onze samenleving steeds normaler, en vaak ontstaan alcoholproblemen wel rond die leeftijd."

Volgens Van Bakkum zijn vrouwen sinds de jaren 60 een 'inhaalslag aan het maken' als het gaat om alcoholconsumptie. "Sinds de emancipatie zijn vrouwen meer gaan werken en zijn daardoor ook onafhankelijker geworden in hun keuze om wel of niet te drinken", vertelt ze. Drankaanbieders spelen volgens Van Bakkum graag in op die toenemende vraag. "Er komen steeds meer drankjes op de markt die zich met name richten op vrouwen."

Thumbnail

Wijntje tegen de stress

Dat vrouwen meer zijn gaan drinken wil niet zeggen dat dat altijd leidt tot een verslaving, maar volgens Van Bakkum is het drinken van alcohol voor vrouwen vaak een soort ritueel. "Even een wijntje om alle stress weg te laten glijden. Dat doen ze vaak als ze bijvoorbeeld alleen zijn. En dat is gevaarlijk want zo krijgt alcohol een soort functie."

Volgens Van Bakkum duurt het vaak wel even voor een alcoholverslaving zich bij vrouwen openbaart. "Ze kunnen het, net als mannen overigens, vaak heel goed verbergen. Ook blijven ze meestal redelijk functioneren, waardoor de omgeving niets door heeft."

Als vrouwen met een alcoholprobleem daar vanaf willen, kiezen ze volgens Van Bakkum meestal voor een online programma. "Vaak zijn ze verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen een gezin, en hebben ze geen ruimte om fysiek naar en behandelaar te gaan."

Ruim 7 procent van de vrouwen drinkt overmatig

  • Meer mannen dan vrouwen drinken alcohol. In 2015 dronk 86,3% van de mannen van 18 jaar en ouder wel eens alcohol en 75,5% van de vrouwen.
  • In 2016 was 7,3 procent van de vrouwen in Nederland een overmatige drinker (14 glazen per week of meer). Ter vergelijking: bij de mannen is dit percentage 10,4 procent.
  • Het percentage overmatige drinkers onder vrouwen is het hoogst in de regio Amsterdam. Daar drinkt 8,9 procent van de vrouwen meer dan 14 glazen per week.
  • Van de bijna 30.000 Nederlanders die in 2015 hulp vroegen vanwege een alcoholverslaving, was bijna 30 procent vrouw. 

Bron cijfers: Trimbos, RIVM.

Meer op rtlnieuws.nl:

`