Gezondheid

Niet-vaccineren schaadt anderen: 'Mijn zoontje had bijna geen weerstand meer'

24 oktober 2016 17:47 Aangepast: 25 oktober 2016 00:56
Daniël in 2008 in het ziekenhuis. Rechts Chantal. Beeld © Chantal van den Bossche

De discussie over vaccineren is weer helemaal losgebarsten. Maar vaccineren heeft niet alleen effect op je eigen kinderen, weet Chantal van den Bossche. Haar zoontje had na een kankerbehandeling bijna geen weerstand meer. "Dan ben je afhankelijk van andere ouders."

Chantals zoontje Daniël kreeg kanker toen hij 4 jaar oud was. Die diagnose betekende het begin van een hele serie behandelingen tot hij 6 jaar was. Daniël kreeg onder meer een beenmergtransplantatie. Door die transplantatie en door de chemo had Daniël bijna geen witte bloedlichaampjes meer, en dus ook bijna geen weerstand meer. 

Half jaar in isolatie

Voor Chantal was het heel erg oppassen als Daniël even naar huis mocht. "Als zijn temperatuur omhoog schoot, moesten we meteen terug naar het ziekenhuis. Hij werd dan meteen afgezonderd en kreeg vijf soorten antibiotica. Ze namen geen enkel risico."

"Hij heeft een half jaar in isolatie gelegen in het ziekenhuis en hij moest spelen in een speciale kamer voor kinderen die ook geïsoleerd lagen", vertelt Chantal aan RTL Nieuws. "Mensen vergeten vaak dat vaccinatie niet alleen invloed heeft op hun eigen kind."

Thumbnail

Chantal en met Daniël en zijn zusje in 2008 (Foto: Chantal van den Bossche)

Vanzelfsprekend

Ouders die hun kind niet laten inenten, denken vooral aan de bijwerkingen op hun eigen kinderen, zegt ze. "Ik vind het vanzelfsprekend dat kinderen hun vaccinaties krijgen. Je vertrouwt er ook op dat de kinderen met wie je zoontje in de klas zit of speelt, ze heeft gehad."

Na de beenmergtransplantatie waren alle vaccinaties die Daniël als baby had gehad 'gereset'. Hij kreeg de meeste prikken opnieuw. Chantal is niet bang voor de stoffen die in de vaccinaties zitten. "Voor mij staat het niet in verhouding: de risico's van niet-inenten zijn veel groter. Mensen onderschatten ziektes als de mazelen en denken dat het gewoon een simpele kinderziekte is. Bovendien werken vaccinaties alleen als het merendeel ze krijgt. Dat is ook een risico."

HPV-vaccinatie

Dit weekend verscheen een blog op de site van Happinez Magazine, waarin de schrijfster zich afvraagt op ze haar kinderen moet laten inenten. Het magazine haalde de blog (hier nog te zien) offline, nadat er veel kritiek op kwam. "Ik begrijp dat iemand beschrijft waarom ze twijfelt. Ik wil vanuit mijn ervaring de andere kant laten horen."

Met Daniël gaat het inmiddels beter. Hij is nu 13 jaar en begint op de middelbare school. Hij is vijf jaar geleden schoon verklaard, maar staat nog wel onder controle. Er dient zich alweer een nieuw vaccinatiedilemma aan voor Chantal. "Ik heb ook een dochter van 11. Voor haar komt binnenkort de HPV-vaccinatie. Ik denk wel dat ik het doe, want ik denk dat het heel belangrijk is."

'Meer mensen twijfelen'

Bij het RIVM, verantwoordelijk voor de vaccinaties, zien ze dat inenten 'minder vanzelfsprekend is geworden'. "We zien dat meer mensen nadenken over inenten. Dat het minder vanzelfsprekend, komt doordat ziektes minder zichtbaar zijn. Daardoor is de oorzaak minder duidelijk", zegt Hans van Vliet, programmamanager Rijksvaccinatieprogramma bij het RIVM.

"Er is veel om tegen te vaccineren, en dus ook veel om over na te denken en informatie te vinden op internet. Ons advies is altijd om niet te veel te googelen, maar om met je vragen naar iemand in de jeugdgezondheidszorg te gaan."

"De meeste mensen enten nog wel in. 80 procent van de ouders geeft de kinderen nog wel vaccinaties, 15 procent van de ouders twijfelt. Dat ze twijfelen, is geen reden tot zorg. We moeten er wel op inspelen en meer tijd nemen voor voorlichting."

Bekijk hier de video:

 

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`