Gezondheid

Leeftijdsgrens voor ivf wordt verhoogd naar 50 jaar: 'Hele verstandige keuze"

29 september 2016 17:25 Aangepast: 30 juli 2017 06:30
Beeld © ANP Xtra

Vrouwen komen straks tot hun vijftigste in aanmerking voor een ivf-behandeling met een donoreicel of een eicel die voor hun 43ste is geoogst. Een goede beslissing, vindt Bart Fauser, hoogleraar voortplantingsgeneeskunde van het UMC Utrecht.

Minister Edith Schippers schreef gisteren aan de Tweede Kamer dat ze het advies van de Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie om de leeftijdsgrens te verhogen steunt. De vereniging vindt dat vrouwen daardoor meer ruimte hebben voor hun kinderwens, en dat er geen 'onverantwoorde gezondheidsrisico's' zijn.

Maatschappelijke redenen

"De belangrijkste redenen om de grens niet te verhogen waren niet de medische redenen, maar de maatschappelijke redenen", zegt Fauser. "Veel critici vroegen zich af of je vrouwen dankzij de verhoging niet juist stimuleert om langer te wachten met kinderen krijgen."

"Daar ben ik het mee eens. Maar dan moeten we blijven proberen om barrières weg te nemen om op eerdere leeftijd zwanger te worden. Het leven kan soms anders lopen dan verwacht, moet de medische wereld dan zo streng zijn dat we vrouwen van boven de 45 een behandeling weigeren?"

Huisje, boompje, beestje

De maatschappij verandert, vindt Fauser, en de grens van 45 jaar is opgesteld toen de samenleving er nog heel anders uit zag. Hij stamt uit 1997. "Toen die grens bedacht werd, was het nog gebruikelijk dat een jongvolwassen vrouw en man verliefd werden, trouwden en kinderen kregen. Dat is al lang niet meer zo."

"Nu zijn er veel jonge mensen die hun ambities waar willen maken voordat ze kinderen krijgen." Eerst een carrière, en dan zwanger raken, is de gedachte. "Mensen vragen zich af of het voor kinderen goed is om oudere ouders te hebben, maar is het dan beter dat ze door een jong stel worden opgevoed dat continu de aandacht tussen werk en kinderen moet verdelen?"

Duidelijke prioriteiten

"Misschien is het wel beter als een kind wordt opgevoed door een wat oudere vrouw die duidelijke prioriteiten heeft. Zo lang we vrouwen van 50 die een kind willen krijgen goed voorlichten over de risico's, vind ik niet dat de medische wereld de keuze voor hen moet maken. Beide opties hebben voor- en nadelen, de ouders moeten de keuze zelf kunnen maken."

IVF

In Nederland worden steeds meer ivf-baby's geboren. In 2015 waren het er 4765, een record, één op de baby's die dat jaar werd geboren is een ivf-kind. Wat voor risico's kleven er aan ivf?

  • Volgens de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen Freya is er bij ivf-zwangerschappen een verhoogde kans op vroeggeboorte, laag geboortegewicht en een kleinere lengte bij de geboorte. De kans dat het kindje sterft tijdens de zwangerschap is iets hoger.
  • Jongeren die via ivf verwekt zijn hebben gemiddeld een andere vetverdeling, een licht verhoogde bloeddruk en hogere glucoseconcentraties.
  • Een onderzoek naar de oudste generatie ivf-kinderen (nu 30 jaar) uit Amerika concludeert dat de jongvolwassenen gezond zijn.
  • Volgens Fauser zijn de gezondheidsrisico's bij een zwangerschap van vrouwen op 50-jarige leeftijd nauwelijks groter dan die bij vrouwen op 45-jarige leeftijd. "Al verschilt dat natuurlijk per vrouw en moeten artsen de risico's per geval overwegen."

Meer op rtlnieuws.nl:

`