Gezondheid

'Leg homeopathie aan banden zolang er geen bewijs van werking is'

21 september 2017 13:16 Aangepast: 21 september 2017 13:28

Homeopathische geneesmidddelen moeten op dezelfde manier worden beoordeeld als gewone medicijnen. Dat betekent dat ze niet alleen op veiligheid, maar ook op werking moeten worden getest. Zolang dit niet gebeurt, mogen ze niet als medisch product worden verkocht.

Dat vindt de EASAC, een raad van wetenschappelijke academies die de Europese Unie adviseert. Tot nu toe werden homeopathische middelen alleen op veiligheid getest. Dat is niet genoeg, vindt de EASAC: "Er kunnen geen twee soorten medicijnen zijn - conventioneel en alternatief. Er zijn alleen medicijnen die adequaat zijn getest en medicijnen die dat niet zijn."

Niet vergoeden

Zorgverzekeraars moeten dan ook geen homeopathische middelen vergoeden zolang niet vaststaat dat zij veilig én werkzaam zijn, adviseert de EASAC.

Op homeopathische middelen zou, net als op conventionele medicijnen, een label moeten komen met daarop de ingrediënten en hoeveelheden. Reclame voor homeopathische middelen moet gereguleerd worden. Alleen als de werkzaamheid en veiligheid aantoonbaar bewezen zijn, mag er reclame worden gemaakt voor een homeopathisch middel.

Placebo-effect

Hoogleraar interne geneeskunde Jos van der Meer schreef namens de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen mee aan het advies. Wie gezondheidsclaims doet, moet dat kunnen waarmaken, zegt hij tegen RTL Nieuws. "Homeopathie is een placebo-effect. Als je je daarvan bewust bent, prima. Sommige mensen gebruiken ook amuletten." Van der Meer pleit voor een andere manier van toezicht: "De overheid is nu aan zet." 

'Puur scheikundig model'

Het EASAC-advies wordt door homeopaten als eenzijdig beschouwd. Frans Kusse, homeopathisch arts en bestuurslid van de Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde, vindt het opvallend dat de EASAC zich alleen baseert op onderzoeken met een negatieve uitkomst voor de homeopathie.

"De EASAC denkt vanuit een puur scheikundig model: een middel kan alleen werken als er werkzame moleculen in zitten", zegt hij in de Volkskrant. "Terwijl wij zeggen: veel belangrijker is dát het werkt, en het bewijs daarvoor is er."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`