Gezondheid

Verzorgers in hun hart geraakt: 'We worden neergezet als luie donders, dat doet pijn'

02 november 2016 19:42 Aangepast: 03 november 2016 01:54
Djoeke en Wieke werken allebei met ouderen.

De commotie rondom de zogenoemde 'plascontracten' in verpleeghuizen raakt verzorgers en verpleegkundigen. "Nu ontstaat het beeld dat we luie donders zijn. Dat doet pijn. Net als die bezuinigingen. Die hebben ons pas geraakt."

Zorgasssistent Linda (haar volledige naam is bekend bij de redactie) werkt al jaren met dementerende ouderen. "Wij hebben in onze instelling geen plascontracten, maar in sommige zorgplannen van bewoners staan wel tijden wanneer ze op de wc moeten worden gezet. Bijvoorbeeld om de drie uur."

'Makkelijk scoren van politici'

Dat is geen luiigheid. "Dat heeft een reden," vertelt de zorgassistent. "Sommige dementerende ouderen roepen iedere vijf minuten dat ze naar het toilet moeten. Ze zijn alweer vergeten dat ze net zijn geweest. Dan zijn die tijden goed. Er is een reden waarom dit gebeurt. Plastijden zijn ook niet nieuw. Bij ons staan ze niet in een contract, maar worden ze vastgelegd in het zorgplan. In samenspraak met de familie."

Dat er zoveel ophef bij politici is over de plasafspraken, is 'makkelijk scoren', vindt ze.
Gisteren maakte RTV Rijnmond bekend dat in verpleeghuis Grootenhoek bewoners op vaste tijden - om 11.00, 14.00 en 18.00 uur - naar het toilet kunnen gaan. "Misschien moet je eens met medewerkers praten die de achterliggende redenen van bepaalde dingen weten voor er conclusies worden getrokken. Verzorgenden komen nu weer in een kwaad daglicht te staan. Wij lopen verdorie onze benen onder ons lijf vandaan om mensen goed te kunnen verzorgen en worden nu heel erg over één kam geschoren. Dat doet pijn."

Verpleegkundige Corrie Petrus onderschrijft dat. "Zo erg dat de zorg nu weer zo negatief wordt neergezet. Of we onmensen zijn." Ook Corrie zegt dat er cliënten zijn die om de vijf minuten naar het toilet willen omdat ze vergeten zijn dat ze net zijn geweest. "En ja, het klopt dat we daar geen tijd voor hebben. Hoe komt dat? Door de bezuinigingen, waardoor er steeds minder handen zijn."

We werken heel hard

Verpleegkundige Djoeke van Houten werkt in Friesland met ouderen. Het raakt haar dat juist die hardwerkende verpleegkundigen nu weer onder vuur liggen. "Dit verhaal voedt dat. Ik werk al twintig jaar met ouderen. Het lot van deze mensen gaat me aan het hart. En dat geldt ook voor mijn collega's. Je rent echt de hele dag. Natuurlijk er zijn mensen die er de kantjes vanaf lopen, maar dat zijn uitzonderingen."

Djoeke is wel kritisch over de plascontraten. "Ik vind het niet kunnen dat er in een contract, dat ook nog eens ondertekend moet worden, vaste plastijden zijn vastgelegd. Ik vind dat persoonlijk uit den boze. Ook al vergeten mensen dat ze naar het toilet zijn geweest. Nou en? Dan ga je nog een keer. Zo werkt het bij ons."

Djoeke ziet wel dat er in die twintig jaar veel veranderd is in de zorg. "Maar dat ligt aan de bezuinigingen. Personeel moest weg. Ik kon niet aanzien dat er steeds minder tijd is voor de mensen. Daarom ben ik met opzet weggegaan uit een verzorgingstehuis en gaan werken op een zorgboerderij met ouderen."

'Soms moet je afspraken maken'

Wieke Melgers werkt als woonbegeleider bij zorginstelling Liemerije. "Ik werk nu al twintig jaar in de zorg. Dat er echt plastijden in een contract zijn vastgelegd en dat dat ondertekend moet worden, gaat me te ver. Maar in sommige gevallen moeten er wel afspraken gemaakt worden. Heel veel mensen weten het verhaal achter een regel niet. Afspraken worden alleen gemaakt met de bewoner, familie en verzorgingshuis. Vaak ook nog met een arts en psycholoog."

Dat verpleegkundigen nu de wind van voren krijgen, raakt Wieke. "Het zou niet goed zijn als alle kritiek mij niet zou raken. Maar ik lig er niet wakker van. Die mensen weten niet waar ze het over hebben. Laat ze meedraaien, dan weet je hoe het voelt. Dan pas kan je oordelen over of we lui zijn of niet en weet je ook waarom we bepaalde afspraken maken."

Meer op rtlnieuws.nl
Politiek boos over zorgcontracten: 'plascontract voor bewoners is vreselijk'

 

RTL NIeuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore