Gezondheid

Uitbraak 'zombieziekte' Australië zet door

20 september 2017 15:11 Aangepast: 20 september 2017 15:54
Een ziekenhuis in Melbourne, in de zwaar getroffen deelstaat Victoria. Beeld © iStock

De Australische autoriteiten staan voor een raadsel door de opmars van een ziekte waardoor patiënten zweren krijgen die steeds groter worden. De aandoening wordt veroorzaakt door een bacterie en komt verder alleen voor in ontwikkelingslanden.

Ella Crofts, een 13-jarig meisje bij wie de ziekte zich eerder dit jaar openbaarde, is een petitie begonnen waarin ze de Australische overheid vraagt meer geld vrij te maken voor onderzoek naar de mysterieuze aandoening, ook wel omschreven als 'zombieziekte'. Ze is gefrustreerd doordat haar kostbare medische behandeling na zes maanden nog steeds niets heeft opgeleverd.

'Knie steeds dikker'

"Begin april kreeg ik pijn in mijn knie", meldt ze. "Langzaam ging het steeds slechter: mijn knie werd dikker en ging ontsteken, tot op een dag de huid openbarstte." De wond werd direct onderzocht op de aanwezigheid van de bacterie die de ziekte veroorzaakt, Mycobacterium ulcerans. Pas na herhaaldelijk testen bleek ze de aandoening onder de leden te hebben.

De zweer is, anders dan de meeste andere zweren, pijnloos (foto: zie onder). Verder hebben slachtoffers over het algemeen geen koorts of andere ontstekingsverschijnselen. In extreme gevallen leiden de zweervorming en het huidverlies tot amputatie van lichaamsdelen.

Toestand alleen maar slechter

Ondanks verschillende operaties en behandelingen met antibiotica wordt de toestand van Crofts alleen maar slechter. In de Australische deelstaat Victoria, waar bijna zes miljoen mensen wonen, zijn alleen al dit jaar 150 soortgelijke gevallen aan het licht gekomen. Het aantal nieuwe patiënten is met 300 procent toegenomen ten opzichte van vijf jaar geleden. 

De uitbraak doet zich dit jaar vooral voor op Mornington Peninsula, een schiereiland ten zuiden van Melbourne. Onder kinderen tot 15 jaar is het aantal nieuwe gevallen verdubbeld. "De meeste patiënten zijn actieve, gezonde kinderen zoals ik", schrijft Ella Crofts.

Epidemie halt toeroepen

Ze wil antwoord op haar vragen. "Waarom stijgt het aantal ziektegevallen in Victoria zo snel? Hoe kan zo'n tropische ziekte zich voordoen in het gematigde klimaat van Victoria? We weten niet eens hoe de ziekte wordt verspreid. Als we daar antwoord op krijgen, kunnen we deze epidemie misschien een halt toeroepen."

De petitie is in amper een week tijd door achtduizend mensen ondertekend. Hij is gericht aan de Australische minister van Volksgezondheid, Greg Hunt.

Eerst jeukend rood bultje

De 'zombieziekte' begint vaak als jeukend rood bultje en wordt geregeld aangezien voor een gewone insectenbeet. Maar in de loop van dagen, weken of zelfs maanden wordt de aangetaste plek groter.

De gifstoffen die onder invloed van de bacterie worden aangemaakt, hebben een vernietigende uitwerking op huidcellen, kleine bloedvaten en de onderhuidse vetlaag. Er ontstaat vaak een korst die een niet-helende wond vormt. Daarna komt een zweer tevoorschijn die steeds groter wordt.

Helemaal onderaan een foto van een zweer die is veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium ulcerans. Pas op: kan schokkend overkomen.

 

 

 

Thumbnail

Foto iStock

`