Gezondheid

Zes maanden niet roken: de klas van Abdelilah (12) gaat de uitdaging aan

03 november 2016 12:21 Aangepast: 03 november 2016 14:20
Abdelilah tekende samen met staatssecretaris Van Rijn het contract: een half jaar niet roken. Beeld © Rijksoverheid

Abdelilah (12) uit Amsterdam heeft er alle vertrouwen in: niemand in zijn klas gaat het komende half jaar roken. Roken stinkt, vindt de tiener. "Van de geur van roken word ik duizelig."

De school van Abdelilah doet samen met een hele hoop andere scholen mee aan een challenge: de klas die het tot 2 mei volhoudt om van de sigaretten af te blijven, maakt kans op een dagje Walibi. Alleen vmbo- en praktijkscholen doen mee. Dat is met een reden: op het vmbo-b zijn aanzienlijk meer rokers (32 procent heeft ooit gerookt) dan op het vwo (16 procent).

Aan Abdelilah zal het in ieder geval niet liggen. Roken heeft de 12-jarige nog nooit gedaan, hij denkt wel dat het heel vies is. Als iemand na het roken de bus instapt en rook uitademt, 'dan ruik je die geur nog en dan word je duizelig', zegt hij tegen RTL Nieuws. Zijn klasgenoten gaan elkaar in de gaten houden, beloven ze. "Drie keer per week gaan we vragen of je hebt gerookt."

12 procent

Gisteren ondertekende de brugklasser namens zijn klas de 'Smokefree Challenge'. De tiener vindt het goed dat zijn school eraan meedoet. "Want vanaf 12 jaar beginnen mensen met roken." Hij heeft gelijk: van kinderen tussen de 10 en 12 jaar rookt vrijwel niemand, tussen 13 en 14 jaar is dat percentage al 12 procent, blijkt uit cijfers van het Trimbos Instituut.

Op de school van Abdelilah, praktijkcollege 'Het Plein'​ in Amsterdam, is roken niet echt een probleem. "Maar wij willen voorkomen dat het een probleem wordt", zegt directeur Malek Marzguioui.

Volgens de schoolleider beginnen veel 12-jarigen met roken doordat ze niet meer door hun ouders naar school worden gebracht, zoals op de basisschool. "Opeens hebben ze alle ruimte. Ze komen veel meer met andere en oudere leerlingen in aanraking. De verleiding is dan groter."

Schoolplein is rookvrij

Stiekem roken is er op de Amsterdamse school overigens niet bij: het schoolplein is al jaren rookvrij en de leerlingen mogen dat plein niet zomaar verlaten. De twee docenten die roken, mogen dat niet in het zicht van andere leerlingen doen. 

Thumbnail

Wat leerlingen na school doen, dat valt moeilijk te controleren, geeft Marzguioui toe. Het gaat dan ook om bewustwording. "We leren ze dat het belangrijk is dat ze eigen keuzes moeten maken. Het gaat niet alleen om zes maanden niet roken. Er worden drie lessen gegeven over de gevaren van roken. Leerlingen gaan ook een filmpje maken."

De klas met het mooiste filmpje wint de hoofdprijs: een dagje Walibi. Andere klassen die zich óók netjes aan het contract hebben gehouden, worden ook in het zonnetje gezet, belooft Marzguioui. "Dat doen we zelf, want daar zijn we dan natuurlijk ook hartstikke trots op."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`