Gezondheid

Vader zet foto hevig lijdende dochter op Facebook: 'Dit is kinderkanker' (schokkend)

03 november 2016 23:01 Aangepast: 04 november 2016 08:54
Beeld © Jessica Whelan - A fight against Neuroblastoma (Facebook)

De 4-jarige Jessica heeft niet lang meer te leven. Ze heeft kanker. Om de harde realiteit van de ziekte te laten zien, zette haar vader een schokkende foto op Facebook. "Dit is de moeilijkste foto die ik ooit heb gemaakt. Dit is het ware gezicht van kanker."

De Britse fotograaf schrijft onder meer bij de foto: "Ik kan proberen om met duizend woorden te beschrijven wat wij als ouders elke dag meemaken, maar woorden schieten tekort bij wat we zien. Ik wil niemand kwetsen of van streek maken, maar ik wil de ogen openen van mensen. Misschien maakt deze foto mensen die niet in onze situatie zitten bewust van de hel die kinderkanker is."

Gezicht vertrokken van de pijn

Dat de foto schokkend is, beseft hij maar al te goed. "Dit is kanker. De bloedvaten van mijn kleine meisje die uitsteken van onder haar huid. Een eenzame traan over haar wang, haar lichaam verkrampt en haar gezicht vertrokken van de pijn." Hij beschrijft dat dit geen uitzondering is, Jessica lijdt steeds vaker zo erg als op deze foto te zien is.

De foto waar het om gaat:

 

Thumbnail

Foto: Jessica Whelan - A fight against Neuroblastoma (Facebook)

"Ik bied mijn excuses aan aan degenen die Jessica kennen. Ik begrijp dat het moeilijk is om deze foto te zien en nog moeilijker om echt bij stil te staan. Aan degenen die haar niet kennen, bied ik geen excuses aan. Dit is wat kanker doet met een kind tijdens haar laatste weken en dagen."

Geen effectbejag

Hoe heftig de foto ook is, universitair docent ethiek Marcel Becker van de Radboud Universiteit snapt dat de vader hem op internet heeft gezet. "Hij doet dit niet uit effectbejag en schrijft er een verhaal bij dat zeer indringend is. Het enige motief dat hij heeft is het overbrengen van een relevante boodschap. Hij laat een kant van het leven zien die we niet vaak zien."

Het is een inbreuk op de privacy van hem en zijn dochter, maar in de begeleidende tekst laat hij duidelijk zien dat hij daar goed over heeft nagedacht, vindt Becker. "Als iemand die afweging kan maken, is hij het als ouder. Hij heeft er zorgvuldig over nagedacht en gebruikt zijn kind niet om bijvoorbeeld geld op te halen voor een medische behandeling. Hij wil alleen een maatschappelijke discussie aanzwengelen en de realiteit van het kind laten zien."

Becker denkt niet dat iedere ouder dit nu moet doen. "Als morgen een andere Britse vader zo'n foto van zijn kind online zou zetten, zou ik daar bedenkelijk tegenover staan. Als zoiets vaak gebeurt, gaat het effect verloren. Maar voor deze vader heb ik begrip. Al weet ik niet of ik het zelf zou doen."

`