Gezondheid

Spiermassa kweken door melk te drinken

04 november 2016 13:00 Aangepast: 04 november 2016 13:11
Beeld © iStock

Spiermassa kweken? Drink vlak voor je gaat slapen twee glazen melk. Helemaal als je vaak ziek in bed ligt.

Dat is het advies van Bart Groen, onderzoeker aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum.

Bouwstenen

Melk, de witte motor. Groen, bewegingswetenschapper, gelooft heilig in de slogan uit de jaren 80. Dat heeft te maken met de eiwitten die erin zitten, een van de bouwstenen van het lichaam.

Vandaag promoveert hij op een onderzoek waarin heel precies wordt beschreven wat het effect is van het 'eten' van eiwitten op het aanmaken van spieren: het effect bleek vooral 's nachts heel groot te zijn.

Groen diende proefpersonen eiwitten toe tijdens de slaap. Een techniek die op zich niet heel nieuw is, geeft de wetenschapper toe. "In Amerika dronken bodybuilders ooit midden in de nacht eiwitshakes en sliepen verder." Dit bleek goed te werken. Maar hoe goed precies? En waarom juist 's nachts? Het was nooit echt goed onderzocht, vertelt de onderzoeker. 

'Werkt als een tierelier'

De eiwitten werden aanvankelijk via een neus- en maagsonde toegediend. "Dat werkte als een tierelier", zegt Groen. Hij legt uit dat het lichaam 's nachts helemaal in rust is. "Het lichaam lijkt dan niet zo actief, maar het is druk bezig met herstelwerkzaamheden uit te voeren." De promovendus nam de proef op de som. Het toedienen leidde tot een verhoogde beschikbaarheid van aminozuren in de bloedbaan. Hierdoor werd de nachtelijke aanmaak van spieren gestimuleerd. De spieren bleken te groeien als kool.

Eerst diende hij de eiwitten dus toe via een sonde, later gaf hij zijn proefpersonen gewoon een glas melk. Via een ingewikkeld proces kon Groen precies meten wat er met het lichaam gebeurde: 11 procent van de eiwitten in een glas melk werden gebruikt om spierweefsel aan te maken. "Deze methode werkt supergoed." 

Letterlijk spierpijn

Maar spieren, die krijg je toch door te sporten? Ja, legt Groen uit, het effect van het toedienen van eiwitten op de spieren is groter als je beweegt. Maar spieren groeien ook al van eiwitten alléén. 

De promovendus onderzocht ook of zogeheten 'neuromusculaire elektrostimulatie' nog van toegevoegde waarde zou kunnen zijn. Dit is een techniek waarmee spiersamentrekkingen kunnen worden opgewekt door pijnloze, elektrische schokjes. Door deze stimulatie bleek de nachtelijke spieraanmaak nóg verder te worden opgeschroefd. "De proefpersonen hadden letterlijk spierpijn, hele forse spierpijn."

De resultaten van het onderzoek zijn vooral interessant voor ouderen of mensen die veel ziek zijn, denkt Groen. "Als je griep krijgt en een paar dagen op de bank ligt, dan verlies je anderhalve kilo aan spiermassa. Die krijg je niet snel meer terug." 

Voor iedereen die sterker wil worden: drink twee glazen melk voor je naar bed gaat. Het klinkt als een oud gezegde. Misschien zei je oma het vroeger al. Groen: "Het kost een paar duizend euro aan onderzoek, maar je kunt nu met wetenschappelijke onderbouwing zeggen dat je oma gelijk had."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore