Ga naar de inhoud
Gevaren van suiker

We eten kilo's suiker, maar hebben geen idee hoeveel precies

Kinderen eten een broodje tijdens het Nationaal Schoolontbijt, dat aandacht geeft aan het belang van een goed ontbijt. Beeld © ANP

We weten maar bar weinig over de hoeveelheid suiker in ons eten. Dat blijkt uit de resultaten van de Suikertest van RTL Nieuws. De ruim 33.000 deelnemers scoorden gemiddeld een 3,4.

RTL Nieuws maakte op basis van het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) van het RIVM een test om te onderzoeken wat mensen weten over de hoeveelheid suiker in hun eten. In tien vragen vroegen we onder meer naar de hoeveelheid suiker in pepermunt en het verschil in suikergehalte van pindakaas en pindakaas light.

Pepermunt: suiker, suiker, suiker

Met de bovengenoemde voorbeelden hebben we meteen de twee vragen te pakken die het meest fout beantwoord zijn. Slechts 1 op de 6 deelnemers wist dat 100 gram pepermunt voor meer dan 80 gram (98 om precies te zijn) bestaat uit suiker.

Ook wist slechts 17 procent van de deelnemers dat normale pindakaas aanzienlijk minder suiker bevat dan pindakaas light (4,4 om 24 gram). Gemiddeld gaan mensen er van uit dat gewone pindakaas 40 gram suiker bevat. En dat in Jä​germeister meer suiker zit dan in Breezer kwam ook voor velen als een verrassing. 

Rapportcijfer: 3,4

Gemiddeld hadden de 33.000 deelnemers 3,4 van de 10 vragen goed. Geen hele hoge score en dus niet direct een reden voor een al dan niet suikerrijke traktatie. 

Voor 76 deelnemers geldt dat overigens niet. Zij hadden alle vragen goed en behaalden daarmee een 10. 

Mannen weten meer

Mannen zijn beter op de hoogte van de hoeveelheid suiker in hun eten. Ze scoorden in ieder geval beter op de Suikertest van RTL Nieuws. Mannen behaalden gemiddeld 0,3 punt hoger. Hebben mannen dan ook meer interesse voor wat er in hun eten zit? Dat is maar zeer de vraag. Van alle deelnemers aan de Suikertest die het geslacht invulde, is namelijk maar een kwart man. Maar liefst drie keer zoveel vrouwen waren benieuwd naar hun eigen kennis.

Hoe ouder, hoe wijzer

Hoe meer eten we in ons leven naar binnen hebben gewerkt, hoe meer we er over weten. Dat blijkt althans uit de analyse van de Suikertest. Oudere deelnemers behaalden gemiddeld aanzienlijk betere resultaten in vergelijking met jongere. Een mogelijke verklaring is dat veel kwalen en ziektes als gevolg van te veel suiker, zoals diabetes type 2, vaak pas op latere leeftijd naar voren komen.  

Minste kennis in Limburg en Groningen

Door deelnemers te vragen naar de eerste vier cijfers van hun postcode, kregen we ook een aardig inzicht in regionale spreiding van de resultaten. Inwoners uit de provincies Limburg en Groningen scoren gemiddeld een 3,3 en daarmee het laagst van alle provincies. Utrecht en Noord-Holland doen het van alle provincies het beste, met gemiddeld een 3,7.

Uit 16 gemeenten kwamen meer dan 100 deelnemers. Wanneer je ze op een rijtje zet biedt het een aardig inzicht in de kennis van zaken. Zo scoren Amsterdammers gemiddeld 0,7 punt hoger dan Rotterdammers. En Emmenaren scoren met gemiddeld een 3,0 nog slechter.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore