Gezondheid

Onderzoek: bij borstkanker veel minder vaak chemotherapie nodig

25 augustus 2016 02:22 Aangepast: 30 juli 2017 14:00

Duizenden vrouwen in Nederland met borstkanker kunnen waarschijnlijk af zonder slopende chemotherapie. Een Nederlands bedrijf heeft een test ontwikkeld, die voorspelt wanneer chemo veilig en wel achterwege kan blijven.

Deze opvallende claim is gebaseerd op een langjarig wetenschappelijk onderzoek onder duizenden patiënten, waarvan deze week de resultaten worden gepresenteerd in het vooraanstaande Amerikaanse medisch vakblad NEJM.

Enorme impact

Weten wanneer chemotherapie wel of niet nodig is, is erg belangrijk voor patiënten en artsen, omdat de impact van de behandeling enorm is door de zware bijwerkingen, die bovendien zeker niet zonder risico zijn. Een patiënt kan bijvoorbeeld leverschade, hartfalen of beschadigingen aan het zenuwstelsel overhouden aan de behandeling. 

Een chemotherapie heeft onder meer als doel te voorkomen dat de kanker uitzaait. Chirurgie of bestralen heeft alleen effect op de oorspronkelijke tumor en niet op de plekken waar de kanker ongemerkt al kan zijn uitgezaaid.

In toekomst minder

Daarom wordt relatief vaak gekozen voor een aanvullende chemotherapie, ook als de tumor chirurgisch is verwijderd, maar dat kan in de toekomst dus veel minder, zeggen de onderzoekers.

Volgens hen zouden elk jaar in Europa en de VS ruim honderdduizend patiënten met borstkanker een chemotherapie achterwege kunnen laten. Bijna zonder risico.  

Meer op rtlnieuws.nl:
Goed nieuws: na ivf-behandeling toch geen hoger risico op borstkanker

 

`