Gezondheid

Nieuwe behandelmethode voor borstkanker scheelt maanden

01 november 2016 12:49 Aangepast: 29 juli 2017 22:30
Ineke had in maart voor de tweede keer borstkanker en werd tijdens de operatie inwendig bestraald. Beeld © Privéfoto

Na je operatie nog wéken dagelijks op en neer naar het ziekenhuis voor bestraling: voor ex-borstkankerpatiënt Ineke was het een slopend traject. Dit jaar kreeg ze opnieuw borstkanker en werd ze tijdens de operatie meteen bestraald. "Een wereld van verschil." Vanaf vandaag komt 1 op de 5 vrouwen met borstkanker voor deze nieuwe behandelmethode in aanmerking.

Ineke van Lieshout-Van den Bergh (65) kreeg in maart deze IORT-behandeling, waarbij tijdens de operatie eenmalig inwendig wordt bestraald. De chirurg verwijdert eerst de tumor en bestraalt dan het gebied waar de tumor heeft gezeten, voordat de wond wordt gesloten. "Op 4 maart werd een tumor ontdekt in mijn borst, op 29 maart ging ik onder het mes. Daarna was ik er meteen vanaf. Binnen een maand dus."

26 bestralingen

Dat was tien jaar geleden wel anders. Toen had Ineke kanker in haar andere borst. Na de operatie waarbij de tumor werd verwijderd, moest ze nog 26 bestralingen ondergaan. "Als de wond genezen is, zo'n twee maanden na de operatie, beginnen de bestralingen. Dan moet je vijf keer per week op en neer naar het ziekenhuis."

"Zo'n bestraling duurt maar een minuut, maar je hele dag draait om die ziekenhuisbezoekjes. Ik heb nog het geluk dat ik niet zo ver van het ziekenhuis woon, maar er zijn ook veel patiënten die flinke afstanden moeten afleggen voor die bestralingen. Het is heel ingrijpend. Al met al ben je zo een half jaar bezig." 

'Het scheelt echt maanden'

Daarbij komt dat de borst van Ineke door al die uitwendige bestralingen ook zwart verbrand was. Nu ze inwendig is bestraald, is dat niet aan de orde. "Binnen in de borst is iets meer gebeurd dan toen, dus ik moest dit keer wel veertien dagen met een beha aan slapen. Je houdt wat vocht vast, maar na een week of vier had mijn borst weer het normale volume."

Tot nu toe kwamen alleen vrouwen van boven de 60 onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor deze IORT-behandeling, maar nu is die leeftijdsgrens verlaagd naar 50 jaar. Van de ongeveer 17.000 vrouwen die jaarlijks de diagnose borstkanker krijgen, is 80 procent ouder dan 50.

Dat vanaf vandaag meer vrouwen in aanmerking komen voor de IORT-behandeling vindt Ineke 'geweldig'. "Het scheelt echt maanden. Na de operatie ben je gelijk uitbehandeld. Het gaat goed met me. Ik kan zelfs weer wat sporten. Ik hoef alleen nog maar naar het ziekenhuis voor controles."

Wie komen in aanmerking voor IORT?

Behalve de leeftijd (50+) gelden de volgende kenmerken om in aanmerking te komen voor de behandeling:

  • De tumor mag niet groter zijn dan 2 cm, moet op één plaats in de borst zitten en gevoelig zijn voor vrouwelijke hormonen
  • Er mogen geen kwaadaardige cellen in de schildwachtklier aanwezig zijn

De behandeling is op dit moment mogelijk in twee ziekenhuizen in Nederland: het Catharina ziekenhuis in Eindhoven en het Medisch Centrum Haaglanden. 

Meer informatie op de site van Borstkankervereniging Nederland.

Meer op rtlnieuws.nl:
Onderzoek: bij borstkanker veel minder vaak chemotherapie nodig

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore