Gezondheid

Hoge bloeddruk steeds vaker kwestie van armoede

16 november 2016 05:17
(Archieffoto) Beeld © ANP

Eén op de zeven mensen wereldwijd heeft last van hoge bloeddruk. In rijke landen is de gemiddelde bloeddruk de afgelopen decennia gedaald, maar in arme landen is die juist toegenomen.

Nederland doet het in Europa relatief goed (zie kader onderaan): hier heeft ongeveer één op de zes mensen te maken met hoge bloeddruk.

Maar wereldwijd ligt dat dus anders: 1,1 miljard mensen lijden eraan. Bijna de helft van hen woont in Zuid- en Oost-Azië: China telt 226 miljoen mensen met hoge bloeddruk en India 200 miljoen. "Hoge bloeddruk houdt niet langer verband met welvaart, maar met armoede", zegt een team van wetenschappers dat er onderzoek naar heeft verricht.

Gezonder eten, betere zorg

In arme landen kan hoge bloeddruk voortkomen uit ondervoeding op jonge leeftijd. Mensen in rijke landen eten gezonder dan vroeger, met meer groente en fruit. Dat het daar beter gaat, is mogelijk ook toe te schrijven aan een betere gezondheidszorg. Daardoor wordt hoge bloeddruk eerder ontdekt en beter behandeld.

Het grote internationale onderzoek naar bloeddruk is vandaag gepubliceerd in het medisch-wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. De onderzoekers vergeleken actuele metingen uit alle landen met gegevens uit 1975. Het gaat om testuitslagen van 19 miljoen mensen.

Schadelijk voor hart en hersenen

Hoge bloeddruk is schadelijk voor hart en hersenen, maar ook voor bijvoorbeeld de nieren. Elk jaar komen 7,5 miljoen mensen te overlijden aan de gevolgen van hoge bloeddruk, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Hoge bloeddruk: risicolanden

  • Zuid-Korea, de Verenigde Staten, Canada, Peru en Singapore hebben de minste mensen met hoge bloeddruk.
  • Binnen Europa staan de Britten er het beste voor. Nederland doet het relatief goed: ongeveer één op de zes mensen hier kampt met hoge bloeddruk.
  • In Kroatië, Letland, Litouwen, Hongarije en Slovenië zijn wereldwijd de meeste mannen met een hoge bloeddruk.
  • Hoge bloeddruk bij vrouwen wordt vooral in Niger, Tsjaad, Mali, Burkina Faso en Somalië gevonden.

Meer op rtlnieuws.nl:
Boven de 20? Dan standaard bloeddruk meten

`