Gezondheid

Hoe Emma (18) de strijd tegen anorexia verloor

22 november 2016 15:55 Aangepast: 23 november 2016 05:15
Emma in de laatste weken van haar leven, in Portugal. Beeld © Emma Caris

Op 28 april overleed Emma Caris (18) aan anorexia. Jessica Villerius (35) maakte postuum een documentaire over haar strijd tegen de eetziekte. "Van de heftige beelden van een doodzieke Emma schrok ik niet meer."

De hulpverleners van Emma namen contact met Jessica op toen het meisje was overleden. Het was Emma's expliciete wens dat er een documentaire over haar strijd tegen anorexia zou worden gemaakt. "Ik heb toen eerst een paar keer de boot afgehouden", zegt Jessica. "Tot ze me de keuze lieten: bekijk een van haar filmpjes, beslis dan."

Gewoon een meisje

Na het zien van een filmpje moest ze er iets mee doen, vond Jessica. Het leverde een echt portret van Emma op, zeggen familie en vrienden. Al doet het haar leven eigenlijk niet echt eer aan, vindt de documentairemaakster.

"Je kiest ervoor om haar ziekte het punt te maken, terwijl ze ook gewoon een meisje is. Een kind dat hockeyt, dat goed is op school. En daaruit blijkt maar weer dat anorexia iedereen kan overkomen, iedere dochter en zus."

Van de heftige beelden van de doodzieke Emma schrok Jessica niet meer. "De afgelopen jaren heb ik heel veel gefilmd over dit onderwerp. In die zin ben ik er niet meer zo van onder de indruk."

Leerzaam traject

Lastiger was dat Emma heel veel filmpjes had opgenomen. "Het was een intensief, waardevol en leerzaam traject om hier precies de goede fragmenten uit te halen. Normaal weeg ik elk beeld duizend keer af, nu was dat tienduizend keer."

Emma's ouders gaven haar carte blanche voor de film. Jessica: "Wel zeiden ze expliciet dat het geen document moest worden waarin mensen ter verantwoording worden geroepen. Ieder mens dat aan Emma's bed heeft gestaan, wilde haar leven redden. Geen gesteggel dus, ze heeft verloren, maar dat is niemands schuld."

Loslaten

Eén scène is Jessica in het bijzonder bijgebleven. "Daarin filmt Emma hoe een mannelijke therapeut haar vasthoudt en met een lepel voert. Hij praat haar door haar angst heen, ze eet en ze huilt. Voor het eerst in jaren eet ze van een lepel, niet door een rietje of met een sonde. 'Ik heb het gevoel dat ik mijn ziekte aan het loslaten ben', zegt ze en daar is ze bang voor want: wat krijgt ze ervoor terug? Op dat moment kijk je anorexia récht in het gezicht. De controledwang. Het is geen kwestie van niet willen eten, maar van niet kunnen eten."

Jessica Villerius over 'Emma wil leven' bij RTL Late Night:

Emma wil leven 

Na een strijd van zes jaar met anorexia gaat Emma naar een kliniek in Portugal. Daar neemt ze de belangrijkste beslissing van haar leven: ze kiest voor het leven. De schade aan haar lichaam is dan al te groot: haar lijf geeft het langzaam op. Emma Wil Leven wordt op dinsdagavond 22 november uitgezonden bij NPO 3. 

RTL Nieuws / Malin Kox

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`