Geboorte

'Moeders, stop met zwijgen over traumatische bevallingen'

23 november 2016 23:05 Aangepast: 24 november 2016 22:22
Voorbeeld van een heftige ervaring in de geboortezorg. Beeld © Geboortebeweging

Ingeknipt worden zonder dat je daar toestemming voor hebt gegeven, of geen ruggenprik krijgen terwijl je daar juist wel om hebt gevraagd: Stichting Geboortebeweging roept vrouwen met negatieve of traumatische ervaringen rond de bevalling op hun verhaal te doen.

Daarvoor is een speciale hashtag in het leven geroepen: #genoeggezwegen.De actie gaat vrijdag van start. Elke dag zullen nieuwe verhalen van vrouwen worden gedeeld op de Facebookpagina van de Geboortebeweging.

De bedoeling is mensen wakker te schudden, omdat volgens de stichting te veel vrouwen negatief terugkijken op hun bevalling, of een traumatische ervaring hebben gehad doordat ze niet hun eigen zorgkeuzes mochten maken. "We denken misschien van niet, maar ook in Nederland is er sprake van (zachte) dwang, intimidatie of zelfs verbaal of fysiek geweld in de geboortezorg", laat de stichting Geboortebeweging weten.

Zo vreselijk kan een bevalling zijn:

Laatste feministische taboe

Hoeveel vrouwen slachtoffer zijn, is onbekend omdat er niet over gesproken wordt. "Het laatste feministische taboe", zegt voorzitter Mira Westland. "Vrouwen hebben van jongs af aan geleerd dat je hier niet over praat. Maar ondertussen hebben sommige vrouwen er jaren na de bevalling nog elke dag last van."

In de geboortezorg gaat het volgens Westland te veel over richtlijnen en protocollen. Daardoor krijgen vrouwen minder keus en worden ze soms zelfs onder druk gezet. Omdat ze wel afhankelijk zijn van hun verloskundige, kraamverzorgster of gynaecoloog, is het moeilijk ertegenin te gaan.

Thumbnail

Voorbeeld van een verhaal van een vrouw. (Foto: Geboortebeweging)

'Ik wil dat niet'

Wat vrouwen dan zoal meemaken volgens de stichting:

  • Dat ze bang gemaakt worden als manier om ze te overtuigen van de noodzaak van een ingreep
  • Dat er iets met ze wordt gedaan terwijl ze daar geen toestemming voor hebben gegeven, of zelfs 'nee' of 'ik wil dat niet' hebben gezegd.
  • Dat ze allerlei voorschriften krijgen over wat ze 'moet' en 'mag' als je gaat bevallen
  • Dat ze langdurig alleen gelaten worden terwijl ze dat eigenlijk niet willen
  • Dat ze niet alleen gelaten worden, wanneer ze juist wel privacy willen
  • Dat ze het gevoel krijgen dat wat zij er als persoon van vinden, er niet toe doet

Geen moeilijke vragen stellen

"De 'nee' van een zwangere vrouw tegen een bepaalde vorm van geboortezorg wordt minder makkelijk geaccepteerd. Als artsen besluiten tot een keizersnee, dan moet de vrouw niet te veel vragen stellen. Terwijl het eigenlijk hetzelfde is als een arts tegen de vader zou zeggen: uw kind heeft een nieuwe nier nodig, we gaan ú nu gereedmaken voor de operatie voor de donatie."

De actie #genoeggezwegen wil mensen wakker schudden. "Het is niet de bedoeling een schok te veroorzaken of daders te bestempelen. We willen alleen laten zien wat er gebeurt en vrouwen uitnodigen erover te praten. Zo worden we er bewust van dat dit in Nederland gebeurt en kunnen we zorgen dat het minder gebeurt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`