Gezondheid

'Een prachtige dochter, maar dat neemt het trauma van de bevalling niet weg'

24 november 2016 15:16 Aangepast: 24 november 2016 17:18
Krista Boot met haar man en dochter Emmalynn Beeld © Krista Boot

Krista Boot (34) heeft negen maanden na de geboorte van haar dochter Emmalynn nog steeds een trauma van de bevalling. "Vaak wordt het door je omgeving afgedaan met 'kijk toch wat voor moois je ervoor terug hebt gekregen'. Natuurlijk vind ik dat ook, maar dat neemt niet weg dat het pijn doet."

Ze hoopt dat een bevallingstrauma door de Facebook-actie van Stichting Geboortebeweging bespreekbaarder wordt, dat de zorg verbetert en er meer begrip voor ontstaat.

Niet serieus genomen

Na een zware zwangerschapsvergiftiging en een keizersnede kreeg Krista de verschijnselen van een herseninfarct. Ze kwam niet uit haar woorden en was verward. "Ik probeerde het duidelijk te maken aan de verpleegkundige, maar die nam het niet serieus. Gelukkig zag een andere verpleegster wel wat er aan de hand was en greep snel in."

Krista moet er niet aan denken wat er was gebeurd als een andere verpleegster er niet was geweest. "Dan had ik misschien nooit voor mijn kleine meisje Emmalynn kunnen zorgen", zegt ze. 

#genoeggezwegen 

Stichting Geboortebeweging wil met een speciale Facebook-actie zoveel mogelijk vrouwen oproepen hun verhaal te vertellen. Daarvoor is een speciale hashtag in het leven geroepen: #genoeggezwegen. De actie gaat morgen van start.

Meer op rtlnieuws.nl: 'Moeders, stop met zwijgen over traumatische bevallingen'

De bedoeling is mensen wakker te schudden. Te veel vrouwen kijken negatief terug op hun bevalling, of ze hebben een traumatische ervaring gehad omdat ze hun eigen zorgkeuzes niet mochten maken. "We denken misschien van niet, maar ook in Nederland is er sprake van (zachte) dwang, intimidatie of zelfs verbaal of fysiek geweld in de geboortezorg", laat de Stichting Geboortebeweging weten.

Hoeveel mensen een trauma hebben na de bevalling is niet duidelijk. Uit de meest recente cijfers van UMCG blijkt dat 9 procent van de vrouwen de bevalling een traumatische ervaring vindt. Jaarlijks krijgen ruim 2000 vrouwen PTSS (een posttraumatische stressstoornis) na de bevalling. Veel vrouwen durven na een traumatisch ervaren bevalling nooit meer zwanger te worden, stellen hun kinderwens uit of ervaren onnodig veel angst tijdens een volgende zwangerschap.

'Je voelt je machteloos'

Haar dochter Emmalynn is inmiddels negen maanden, maar Krista kampt nog steeds met de gevolgen van de bevalling. Ze heeft vooral last van het feit dat de verpleegkundige haar in eerste instantie niet geloofde. "Natuurlijk zijn het professionals, maar ook die kunnen fouten maken, met een traumatische ervaring tot gevolg."

Met name de angst voor wat er had kunnen gebeuren, drukt zwaar op Krista: "Je voelt je machteloos en alleen op de wereld. Ik vind dat het verdriet over je bevalling naast de vreugde voor je kind mag bestaan”. Ze hoopt dat door de actie meer vrouwen met hun verhaal naar buiten durven te komen.

RTL Nieuws
`