Gezondheid

'Ouders verplicht informeren over niet-ingeënte kinderen op crèche'

25 november 2016 03:54 Aangepast: 25 november 2016 09:53
Beeld © ANP

Kinderdagverblijven moeten ouders verplicht informeren over de aanwezigheid van niet-gevaccineerde kinderen. Dat geeft ouders de mogelijkheid het risico op besmetting van hun eigen kinderen af te wegen.

Dat concludeert het AD na een rondgang door de Tweede Kamer. Daar staat een meerderheid achter het voorstel. Voordat kinderen worden geplaatst, vragen veel crèches al wel aan de ouders hoe het staat met de inentingen. Maar ze delen de informatie niet standaard met de andere ouders.

'Laat ouders zelf besluiten'

Daaraan moet een eind komen, zeggen PvdA, CDA, D66, GroenLinks en PVV. PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert: "Ouders moeten goed geïnformeerd zijn of kinderen van anderen ingeënt zijn. Want kinderen lopen veel risico bij een uitbraak. Volwassenen hebben een morele verplichting ten opzichte van kinderen die gevaar lopen."

PEILING: Ouders moeten weten welke kinderen op de crèche niet zijn ingeënt. Wat vind jij?

De partijen verschillen nog wel van mening over de manier waarop ouders moeten worden geïnformeerd. De PvdA wil dat er een namenlijst komt met kinderen die wel of niet zijn ingeënt. Het CDA is daar tegen en wijst op de privacy.

En daarna?

BOinK, de belangenvereniging van ouders met kinderen in de kinderopvang, wil dat ook duidelijk wordt wat er vervolgens moet gebeuren. "Stel dat ouders horen dat een niet-ingeënt kind op de opvang komt en tien ouders besluiten hun kind ervan af te halen: wat dan?", zegt BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma tegen de krant.

Meer op rtlnieuws.nl:
Ouder heeft steeds meer vragen over veiligheid inentingen kind

`