Gezondheid

Hoe lang is je kind na een prik beschermd? 9 vragen over vaccinaties

25 november 2016 16:42 Aangepast: 25 november 2016 22:43
Kinderen krijgen hun vaccinaties bij het consultatiebureau. Beeld © ANP

Is een baby na zijn eerste prikjes al immuun tegen een infectieziekte? Bescherm je een kind door het borstvoeding te geven? Nee, zegt deskundige Rudy Burgmeijer. "Een baby is de eerste twee maanden tegen vrijwel geen enkele ziekte beschermd, en ook na de eerste prik niet volledig."

Facebook Q&A: vragen aan jeugdarts Juliette Kolster

1. Bescherm ik tijdens de zwangerschap mijn baby tegen ziektes?

Nee, je kan ervan uitgaan dat een baby tot aan de eerste prik bij twee maanden onbeschermd is tegen wat dan ook. De meeste ziektes waartegen wordt gevaccineerd, komen hier niet meer voor en als de vrouw op jonge leeftijd zelf is gevaccineerd, is het de vraag of zij voldoende antistoffen aan het kind doorgeeft. In Nederland worden vrouwen bovendien heel weinig gevaccineerd tijdens de zwangerschap. 

2. Beschermt borstvoeding tegen vaccinatieziektes?

Niet echt, je mag daar in elk geval niet van uitgaan. Alleen als een baby het eerste half jaar uitsluitend borstvoeding krijgt en niets anders, is de kans iets kleiner dat hij besmet wordt met Hib (Haemophilus influenzae type b). Dat is een bacterie die meningitis kan veroorzaken. Ook krijgen die kinderen iets minder snel oorontsteking.

3. Als ik mijn kind laat inenten, maakt het toch niet uit als een ander dat niet doet?

Als meer dan 95 procent van de bevolking is gevaccineerd, is er groepsimmuniteit. Dat betekent dat de enkeling die niet is gevaccineerd toch beschermd is, omdat de ziekteverwekker hem of haar niet meer kan bereiken. Maar een baby is niet vanaf de eerste vaccinatie volledig beschermd. Het immuunsysteem is pas rond het tweede levensjaar volledig ontwikkeld. Daarom moeten vaccinaties vóór die leeftijd ook vaker gegeven worden. Een jonge nog niet volledig ingeënte baby kan dus wel degelijk ziek worden. 

4. Tot wanneer beschermen de vaccinaties mijn kind?

Dat verschilt echt per ziekte. Zo kun je kinkhoest krijgen, zelfs als je het al ooit hebt gehad. Bescherming tegen die ziekte bouw je niet eindeloos op, ook niet met vaccinaties. Bovendien veranderen bacteriën door de jaren heen. Een vaccin werk niet altijd tegen alle varianten. Maar als je gevaccineerd bent en je wordt toch ziek, zijn de verschijnselen wel minder heftig.

5. Wordt een kind zieker van een vaccinatieziekte dan een volwassene?

Meestal wel. Kijk opnieuw naar kinkhoest: als volwassene merk je daar vrij weinig van. Het lijkt dan op een verkoudheid. Een jonge baby onder de twee maanden kan dood- en doodziek worden.

6. Zijn kinderen met een lage weerstand kwetsbaarder voor vaccinaties?

Dat verschilt echt per ziekte. Zo kun je kinkhoest krijgen, zelfs als je het al ooit hebt gehad. Bescherming tegen kinkhoest bouw je niet eindeloos op, ook niet met vaccinaties. Bovendien veranderen ziekteverwekkers soms door de jaren heen. Een vaccin werk dan niet altijd meer even goed tegen nieuwe varianten. Maar als je gevaccineerd bent en je wordt toch ziek, zijn de verschijnselen vaak wel minder heftig. Er zijn ook vaccinaties die wel levenslange bescherming bieden. Hepatitis B is daarvan een goed voorbeeld.

7. Word ik wel genoeg gewaarschuwd voor bijwerkingen van vaccinaties?

Dat is zeker de bedoeling. Dan gaat het om vaak voorkomende bijwerkingen, zoals hangerigheid en verhoging of koorts. Uit onderzoek blijkt dat ouders die daarover geïnformeerd zijn, de bijwerkingen bij hun kind ook minder heftig vinden en er minder van schrikken. Het is dus belangrijk dat ouders weten hoe hun kind op een vaccin kan reageren.

Maar in bijsluiters van medicijnen staan ook alle zeldzame verschijnselen waarvan nooit een relatie is aangetoond met het medicijn zelf. Dat is verplicht. Als je de hele bijsluiter leest van een aspirientje, zou je die nooit meer willen slikken, terwijl dus niet vaststaat of het echt gaat om bijwerkingen. Ook daarover zouden ouders moeten worden geïnformeerd.

8. Komt het wel eens voor dat een kind overlijdt door een vaccinatie?

Dat is voor zover wij weten nog nooit gebeurd. Het komt wel eens voor dat een kind na een vaccinatie overlijdt. Dat wordt altijd gemeld en onderzocht. Vaak komt dan aan het licht dat een kind is overleden aan een andere verborgen ziekte. Het is mogelijk dat een kind dat al ziek is nog zieker wordt van een vaccinatie. Een kind kan verhoging of koorts krijgen van een vaccin. Als het al een ernstige infectie onder de leden heeft en dan nog meer koorts opbouwt na het vaccin is dat natuurlijk niet goed.

9. Kan mijn kind op een opvang sneller besmet raken met een vaccinatieziekte?

Je hoeft een baby niet aan te raken om het te besmetten. De meeste infecties waartegen wordt ingeënt, verspreiden zich via de lucht. Dat kan dus net zo goed in de supermarkt, ook al ligt het kind  goed ingepakt in een kinderwagen. Maar de besmettingskans zal zeker groter zijn voor hele kleine kinderen die naar de crèche gaan dan voor kinderen die thuis blijven.

Rudy Burgmeijer was jarenlang hoofd voorlichting van het Nederlands Vaccin Instituut en schreef de Vaccinatiegids voor ouders.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore