Gezondheid

Gevolgen van slapeloosheid ernstig onderschat

26 november 2016 17:05 Aangepast: 26 november 2016 23:11
(Archieffoto) Beeld © Getty

Minder presteren op werk, altijd moe zijn en meer kans op een depressie. Slaaptekort kan tot verschillende klachten leiden. Het is een probleem dat onderschat wordt, waarschuwen deskundigen.

ZIE OOK: Sharon had jarenlang last van slapeloosheid: 'Door slaapgebrek kon ik niet meer normaal functioneren'

Anderhalf miljoen Nederlanders hebben problemen met slapen. Naar schatting slikken 750.000 mensen dagelijks slaappillen. 

'Ik heb nog nooit een nacht doorgeslapen':

'Ontspan nou eens'? Zo werkt het niet

Slapeloosheid wordt te slecht herkend als ziekte, zegt hoogleraar en slaaponderzoeker Van Someren van het Nederlands Herseninstituut. "Je kan niet zeggen 'ontspan nou gewoon', zo werkt het niet. Je moet slapeloosheid actief behandelen."

Onderzoek laat zien dat gedragstherapie een beter alternatief is voor slaapklachten, zegt Van Someren. "Maar deze therapie wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars. Daardoor vinden te weinig mensen hun weg naar deze oplossing. Je kan de therapie zelf betalen, maar we zien vaak dat mensen ervan af zien door die kosten."

'Zorgelijk dat therapie niet wordt vergoed'

Hans Hamburger, neuroloog en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waakonderzoek herkent dat mensen terugdeinzen zodra ze horen dat therapie niet vergoed wordt. "Ik vind het zorgelijk dat zorgverzekeraars de therapie niet vergoeden. Het is het minst schadelijk en werkt het beste."

Omdat de therapie niet vergoed wordt, grijpen mensen snel naar de slaappillen, zegt Hamburger. "Het is een financiële kwestie."

Over slapeloosheid moet ook niet te luchtig worden gedaan, zegt Van Someren. "Slapeloosheid is echt een ernstige stoornis die veel effect heeft op het gezinsleven en het leven van een individu." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore