Gezondheid

Nieuw vaccin huidkanker moet voorkomen dat ziekte terugkomt

27 november 2016 22:59 Aangepast: 28 november 2016 13:00
Vreemde, snel groeiende moedervlekken kunnen wijzen op huidkanker. Beeld © ANP

Huidkanker is de vaakst voorkomende vorm van kanker in Nederland, maar een nieuw medicijn moet dat tegengaan. Vanaf 1 december kunnen honderden mensen met huidkanker een experimenteel vaccin krijgen die terugkeer van de ziekte moet voorkomen.

Het Radboudumc begint met een experimentele behandeling waarmee het afweersysteem van patiënten wordt geactiveerd om zich tegen de kanker te keren. De therapie is bedoeld voor huidkankerpatiënten bij wie recent lymfeklieren met uitzaaiingen zijn verwijderd. 

Aan het onderzoek kunnen 210 patiënten deelnemen, maar ook andere patiënten kunnen dezelfde middelen krijgen als basisbehandeling. Ook zij zouden er daardoor van kunnen profiteren.

Effectiviteit meten

In Nederland zijn er jaarlijks naar schatting 300 mensen die in aanmerking komen voor het vaccin. Het onderzoek duurt tot 2021 en wordt voor 20 miljoen euro vergoed vanuit de basisverzekering op voorwaarde dat in die periode voldoende informatie beschikbaar komt over de effectiviteit van de behandeling. Daarna moet worden gekeken of de behandeling definitief in het basispakket wordt opgenomen.

De experimentele behandeling zal worden aangeboden in Nijmegen, Amsterdam, Rotterdam en Zwolle en staat onder leiding van hoogleraar Translationele Tumorimmunologie Jolanda de Vries van het Radboudumc.

`