Gezondheid

Bijna één op vier zware rokers haalt 65ste verjaardag niet

15 september 2017 05:00 Aangepast: 01 februari 2018 05:56
Beeld © Getty

Bijna één op de vier zware rokers overlijdt voor zijn 65ste, dertien jaar eerder dan mensen die nooit hebben gerookt.

Dat zeggen het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Trimbos-instituut na onderzoek onder bijna 40.000 Nederlanders.

Meer dan 20 sigaretten per dag

De instituten schatten naar aanleiding van hun onderzoek dat 23 procent van de mensen die meer dan 20 sigaretten per dag roken, nog geen 65 wordt. Van lichte rokers is dat elf procent. Onder de niet-rokers overlijdt zeven procent voor zijn 65ste verjaardag. 

Ook werd de levensverwachting van rokers ten opzichte van niet-rokers bekeken. Zware rokers overlijden gemiddeld dertien jaar eerder dan mensen die nooit hebben gerookt, matige rokers (die dagelijks roken maar minder dan 20 sigaretten per dag) negen jaar eerder. Mensen die wel roken, maar niet dagelijks, overlijden gemiddeld vijf jaar eerder dan niet-rokers.

Roken in Nederland:

Er wordt volgens het CBS en het Trimbos-instituut steeds minder gerookt. Zo'n vijftien jaar geleden rookte tien procent van de Nederlanders iedere dag minstens 20 sigaretten, nu is dat vier procent. Ook het aantal matige rokers is flink gedaald: van achttien naar veertien procent. Het percentage niet-dagelijkse rokers is al jaren gelijk: 5 tot 6 procent.

Roken op kantoor en in de trein, in 2003 kon het nog

Relatief vaak kanker

Rokers overlijden relatief vaak aan kanker, en dan vooral longkanker. Maar ook hart- en vaatziekten en ademhalingsziekten komen bij rokers vaker voor. Naar schatting elf procent van de zware rokers overleed voor zijn 65ste aan kanker (bij vijf procent was dat longkanker) en vijf procent aan een hart- of vaatziekte. Van de mensen die nooit gerookt hadden, overleed drie procent voor zijn 65ste aan kanker en één procent aan een hart- of vaatziekte.

Maar er lijkt ook goed nieuws te zijn voor rokers: wie voor zijn 35ste stopt met roken, zou een vergelijkbare levensverwachting hebben als mensen die nooit hebben gerookt. En bij rokers die rond hun 50ste stoppen, wordt de kans om voortijdig te overlijden volgens dit onderzoek gehalveerd.

Roken is een belangrijke doodsoorzaak voor mensen onder de 80. Uit het onderzoek blijkt dat de afgelopen jaren vier op de tien sterfgevallen van mensen onder de 80 in Nederland zijn veroorzaakt door tabak.

Drie tips om te stoppen met roken:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`