Gezondheid

Hulp voor rokende kankerpatiënten: 'Ik heb kanker gehad, en toch steek ik die sigaret op'

28 november 2016 18:52 Aangepast: 29 november 2016 08:17
Beeld © Getty

Natuurlijk weten kankerpatiënten dat roken en drinken hun herstel niet bevordert, maar hoe druk je een jarenlange verslaving de kop in? Het Trimbos-instituut ontwikkelde met subsidie van KWF Kankerbestrijding twee online trainingen voor mensen met kanker die willen stoppen met roken of minder alcohol willen drinken.

"Ik vind het krankzinnig dat ik een sigaret opsteek terwijl ik kanker heb gehad, en toch doe ik het." Bij Caroline van Montfoort (57) is in 2014 borstkanker geconstateerd. Ze kreeg bestralingen, chemotherapieën en een operatie. Natuurlijk weet ze dat roken slecht is voor haar gezondheid. "Maar ik rook al vanaf mijn vijftiende, dan stop je niet zomaar."

Meer bijwerkingen door roken

"Kanker is een complexe ziekte en elke vorm is anders, maar het is aangetoond dat veel medicijnen, waaronder waaronder bepaalde chemotherapieën, minder goed werken als mensen blijven roken. Patiënten die blijven roken hebben meer bijwerkingen, ze worden sneller misselijk en zijn meer moe", zegt Pauline Dekker, longarts in het Rode Kruis Ziekenhuis. Ze zet zich in om roken de wereld uit te krijgen.

"Ook is er een hogere kans op postoperatieve complicaties en wondontstekingen en is aangetoond dat bijvoorbeeld borstkanker sneller uitzaait als mensen roken."

Toch sigaretten kopen

Van Montfoort: "Ik heb alles geprobeerd: pleisters, medicijnen, praatgroepen, therapieën, acupunctuur. Ik stop iedere dag. Echt, maar ik verlies het vaak van mezelf. Dan ga ik toch naar de winkel om sigaretten te kopen. Die sigaret is zo verschrikkelijk lekker, ik ervaar echt een geluksgevoel. Ondanks dat ik weet dat het niet goed is. Hoe krankzinnig is dat?"

Rokers voelen zich een half uur na hun sigaret vaak onrustig en gestrest door de ontwenningsverschijnselen en steken vervolgens een nieuwe sigaret op. Dekkers: "Ze verwarren de ontwenningsverschijnselen die bij roken horen vaak bij het stressgevoel dat ze ervaren bij de diagnose kanker. Een sigaret helpt alleen niet bij deze stresssituatie."

Thumbnail

Foto: ANP.

Hulp met stoppen

Voor ex-kankerpatiënten die moeite hebben sigaretten en alcohol te laten staan, ontwikkelde het Trimbos-instituut een online programma. "Er is veel bekend over stoppen met roken of drinken, maar uit overzichtsstudies bleek dat er relatief weinig is ontwikkeld voor mensen met kanker", zegt Matthijs Blankers, projectleider bij het Trimbos-instituut.

Zijn team sprak met oncologen, verslavingsdeskundigen en kankerpatiënten en maakte op basis van de uitkomsten twee online programma's: MijnKoers, minderen met drinken en MijnKoers, stoppen met roken. De online trainingen geven tips en informatie die helpen bij het stoppen met roken of drinken.

De verslaving bestrijden

Naast de bestrijding van kanker, is het juist belangrijk de leefstijl aan te pakken. Hierbij kan de online training van het Trimbos-instituut werken. "De training helpt met name om inzicht te krijgen in het gebruik en in situaties die het gebruik uitlokken", zegt Blankers.

"De patiënt houdt zijn of haar gebruik bij en schrijft op wanneer en in welke situatie hij of zij behoefte heeft aan een sigaret of een drankje. Dit inzicht helpt bij de controle op het gebruik. Daarnaast kunnen deelnemers oefeningen doen om minder te drinken of te stoppen met roken."

Online hulp

Deelnemers kunnen ook met andere mensen uit het programma contact opnemen in een beveiligde omgeving. Afgeschermd van reguliere sociale media kunnen ze berichten posten in een forum en op elkaars vragen reageren. Psychologen lezen mee en beantwoorden ook vragen. Mocht er alsnog behoefte zijn aan persoonlijk contact, worden de deelnemers doorverwezen naar de contactlijn van het Trimbos-instituut.

Van Montfoort heeft zich al aangemeld: "Ik ben gelukkig schoon verklaard dus ik ben niet meer ziek, maar ik pak iedere kans aan om te stoppen met roken. Al is het elke dag een enorme strijd."

`