Gezondheid

Eliane heeft hiv: 'Ik wil het taboe doorbreken'

29 november 2016 21:45 Aangepast: 30 november 2016 07:29

Ongeveer 23.000 mensen in Nederland zijn geïnfecteerd met het hiv-virus. Eliane (40) is één van hen en ze heeft een missie. "Ik wil iedereen laten zien dat je ondanks deze ziekte succesvol kunt leven."

Eliane Beck uit Amersfoort weet sinds 2003 dat zij hiv-positief is. Ze was toen 25 jaar oud en had een dochter. Haar ziekte kwam aan het licht bij een routinecontrole voor diabetes in het ziekenhuis in Angola, waar ze destijds vanwege de baan van haar man woonde.

"Natuurlijk ben ik enorm geschrokken. Het moet zijn gebeurd bij het prikken met een naald die niet schoon was. Ik heb nooit een bloedtransfusie gehad. Maar ik heb het geaccepteerd en kan dankzij de medicijnen goed leven."

'Voel me helemaal niet ziek'

Haar doel is duidelijk: het taboe rondom hiv doorbreken. "Mensen hebben er een beeld van. Zij denken direct: je kan nooit meer kinderen krijgen en gaat dood. Maar ik voel me helemaal niet ziek, ben vrolijk en kan nog alles doen wat ik wil. Dat is wat ik aan iedereen wil laten zien: dat je ondanks deze ziekte succesvol kunt leven."

Thumbnail

Deze posters hangen momenteel op reclamezuilen door heel Amsterdam, met linksonder Eliane. (foto: Henri Blommers)

Eliane is nu één van de levensgrote gezichten op de posters die wekenlang door heel Amsterdam hangen. Ze zijn onderdeel van de campagne 'hiv uit de kast' van de Hiv Vereniging en stichting Hello Gorgeous. "Ik wil zichtbaar zijn, ook voor andere patiënten. Veel mensen zijn bang en weten niet wat ze moeten doen. Ik wil hen helpen."

Groot stigma

Want aan hiv hangt een groot stigma, merkt Eliane. "Het is nog altijd een groot taboe in Nederland. En eigenlijk wereldwijd. Maar veel mensen hebben veel oude informatie in hun hoofd." Daarmee wil Eliane zeggen: de kennis is ook in Nederland gebrekkig. Zo weten veel mensen niet dat er (zeker in Nederland) goede behandelingsmogelijkheden met hiv-remmers mogelijk zijn.

Enquête 

De Hiv Vereniging wil nu meten hoe mensen tegen hiv aankijken. "De kennis is vaak bedroevend slecht", zegt directeur Pieter Brokx. "Al is dat omdat we vooral veel negatieve reacties krijgen. Het beeld van doodzieke mensen van twintig jaar geleden overheerst nog steeds. Niet iedereen weet dat het virus bij een goede behandeling niet wordt overgedragen."

Recordaantal hiv-infecties in Europa

Het aantal hiv-infecties wordt sinds 1980 bijgehouden in Europa. Wat blijkt? Het aantal infecties was nog nooit zo hoog als in 2015. 

  • Het afgelopen jaar raakten 153.000 Europeanen geïnfecteerd, een groei van 7 procent. 
  • Vooral in Oost-Europese landen is een forse stijging zichtbaar.
  • Ruim 2 miljoen mensen in Europa zijn geïnfecteerd met het virus dat aids kan veroorzaken.
  • Nederland telt ongeveer 23.000 mensen met hiv, circa 900 meer dan in 2014.
Bron: Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 

In de aanloop naar de jaarlijkse Wereld Aids Dag op 1 december komt de patiëntenvereniging daarom met een enquête. Die wordt op NS-stations door het hele land afgenomen, maar kun je ook zelf online doen. Brokx: "Het is voor ons een ijkpunt. We willen weten wat het effect is op de kennis van hiv in Nederland. En hoe we die kennis kunnen verbeteren."

Zo leer je onder meer dat wanneer de uitslag van een bloedtest hiv-positief is, dit - net zoals bij Eliane - niet betekent dat diegene ook direct aids heeft. Iemand krijgt pas de diagnose 'aids' als het virus de afweer zo ernstig heeft aangetast, dat er een of meer infecties optreden, die normaal gesproken bij een gezonde afweer vanzelf zouden genezen. ​Brokx: "Op andere plekken in de wereld komt dit helaas nog altijd voor. En dan ga je gewoon dood."

Oud worden

Maar dat geldt niet voor Eliane, die dankzij haar goede behandeling gewoon oud kan worden. "Ik krijg veel positieve reacties op de campagne. Ze zeggen: je bent een sterke vrouw, ga zo door!"

`