Gezondheid

ADHD-medicatie heeft geen invloed op de ontwikkeling van de hersenen

05 december 2016 14:51 Aangepast: 05 december 2016 15:42
Archieffoto. Beeld © ANP

Medicijnen tegen ADHD leiden op de lange termijn niet tot schadelijke effecten op de ontwikkeling van de hersenen. Dat meldt het UMC Groningen, dat de hersenstructuur en -functie van ongeveer duizend kinderen en jongvolwassenen onderzocht, van wie er meer dan vierhonderd ADHD hebben.

Lizanne Schweren van het UMC Groningen voerde het onderzoek uit, en zegt dat ze bij een grote groep kinderen heeft gekeken naar de medische geschiedenis en de structuur van het brein. "We hebben gekeken of we die medische geschiedenis, dus het wel of niet gebruiken van ADHD-medicatie, kunnen relateren aan wat we in hun brein zien. Dat konden we niet, dus de medicijnen hebben geen effect op de structuur van de hersenen."

Eerder onderzoek

Eerder wees onderzoek van het AMC juist uit dat Ritalin wél invloed heeft op de werking van de hersenen van kinderen. Het lijkt dus alsof het UMC Groningen en het AMC twee tegenovergestelde dingen beweren, maar volgens Schweren is dat niet zo.

"Zij hebben een groep kinderen vier maanden lang Ritalin gegeven, zijn daar toen een week mee gestopt, en keken toen naar de activatie van het brein. Wij hebben iets heel anders gedaan. We hebben gekeken naar het gebruik van ADHD-medicatie over iemands hele leven, en naar de invloed daarvan op de structuur van het brein."

Symptomen nemen af

"Het is een beetje alsof zij hebben gekeken of iemand een week na een rondje hardlopen nog een verhoogde hartslag heeft, terwijl wij hebben gekeken of iemand die gedurende z'n hele leven heeft hard gelopen, nog sterkere hartspieren heeft."

Toch durft Schweren ouders niet aan te raden om hun kinderen ADHD-medicatie te geven als ze ADHD hebben. "We hebben voor de ontwikkeling van het brein geen effect gevonden, maar je moet natuurlijk veel meer aspecten afwegen als je wel of niet aan de medicatie gaat. Ouders moeten zich bijvoorbeeld goed realiseren dat bij zowel de kinderen die wel als geen medicatie hebben gebruikt, de ADHD-symptomen afnemen naarmate ze ouder worden. De medicatie leidt dus niet tot een betere uitkomst."

`