Gezondheid

Gezond koken? Dan korting bij supermarkt in Nieuwegein

12 december 2016 11:00 Aangepast: 29 juli 2017 14:30
Christ van Loon (ondernemer), Jan Joost Meijs (directeur gezondheidscentrum), Erik Asbreuk (directeur gezondheidscentrum) en Hans Adriani (wethouder Nieuwegein) bij de lancering van het initiatief.

Een opmerkelijke samenwerking in Nieuwegein: daar krijgen patiënten van twee zorgcentra een kortingspas voor een plaatselijke supermarkt waarmee ze korting krijgen als ze gezonde producten kopen.

Vandaag krijgen in totaal 500 patiënten een kortingskaart voor de Plus van Loon. Met die kaart krijgen ze korting op gezondere producten, legt Erik Asbreuk uit. Hij is huisarts bij het Medisch Centrum, waar ze zich tijdens een brainstormsessie afvroegen waarom hun gezondheidsadviezen zo slecht worden opgevolgd.

Door met een supermarkt samen te werken, hopen ze mensen aan te sporen gezondere keuzes te maken. "Er is voor de Plus gekozen omdat het een buurtsuper is, het was logisch om daar aan te kloppen", vertelt Asbreuk.

"We hadden als winkel altijd al goed contact met de gezondheidscentra", vertelt supermarktmanager Christ van Loon over de totstandkoming van het initiatief. "Het gaat altijd over hoe we zieken moeten helpen, niet hoe we ze gezonder kunnen maken", geeft hij als reden om mee te doen.

'Met kleine aanpassing gezonder eten'

"We willen niet het vingertje heffen, maar mensen met een kleine aanpassing iets gezonder laten eten. Zoals het vervangen van witte rijst voor zilvervliesrijst", vertelt Van Loon. Daarnaast hoopt hij dat mensen het beeld over supermarkten 'die alleen maar geld willen verdienen' bij zullen stellen.

Behalve dat de klanten korting krijgen op producten van gezonde recepten, die worden gemaakt door de diëtisten van de zorgcentra, worden de proefpersonen ook begeleid. Ze krijgen eerst een rondleiding door de winkel van een diëtist. Die houdt daarbij rekening met de situatie van de deelnemer aan de pilot, zoals diabetes of obesitas en of hij of zij kinderen heeft.

Kookworkshops

Daarnaast worden er ook kookworkshops georganiseerd. Die hebben allemaal een thema, variërend van groente tot afvallen en zout in eten.

Deelnemers hoeven zich geen zorgen te maken over hun privacy. "De kortingskaarten zijn anoniem, de dokter kan niet in het winkelwagentje kijken", vertelt Asbreuk. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) volgt het project, ze willen zien of het inderdaad leidt tot gezonder gedrag en voedselkeuzes bij de deelnemers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`