Gezondheid

Eric vertelt over zijn zoon met anorexia: 'Ik was bang dat ik hem kwijt zou raken'

08 december 2016 02:13 Aangepast: 08 december 2016 06:35
Vader Eric (rechts) vertelt over zijn zoon Sem. Beeld © RTL Late Night

De documentaire over anorexiapatiënt Emma maakte veel los, ook bij Eric van Dooijeweerd. Zijn zoon heeft de eetstoornis en Eric maakt zich elke dag weer zorgen om hem.

Eric van Dooijeweerd keek de veelbesproken documentaire 'Emma wil leven', over de in april overleden patiënte Emma Caris, samen met zijn zoon Sem. Die heeft anorexia. "Hij keek eigenlijk heel onbewogen naar de film", vertelt Eric bij RTL Late Night. "De emotie was er niet echt. Dat zie je vaak bij anorexiapatiënten. Het deed hem eigenlijk niks."

ZIE OOK: Hoe Emma (18) de strijd tegen anorexia verloor

Bij Eric zelf kwam de film wel hard aan. Hij herkende veel van zijn zoon. Maar er gebeurde nog iets anders: "We kregen veel begrip uit onze omgeving. Mensen wisten ineens wat we doormaakten. Dat hebben veel mensen niet in de gaten."

Week niet gegeten

Sem werd op een bepaald moment zo ziek dat hij moest worden opgenomen in het ziekenhuis. De jongen had toen een week niet gegeten. Eric was bang dat hij zijn zoon kwijt zou raken. "Ik was radeloos en dacht: hij is niet meer te redden. Ik heb weleens gedacht dat hij me zou ontglippen."

De film over Emma Caris liet zien dat patiënten niet rationeel kunnen denken over eten. Dat herkent Eric ook. "Ik dacht: kereltje, eet nou gewoon wat. Dan gaat het wel weer beter. Het is niet te bevatten wat er in het hoofd van een patiënt omgaat. Er zat iets in zijn hoofd dat een blokkade opwierp."

Thumbnail

Sem wordt afgevoerd naar het ziekenhuis, nadat hij een week niet had gegeten (Foto: RTL Late Night)

Sneller, sneller, sneller

De eetstoornis bij Sem ontstond toen hij als voetballer alleen maar sneller en beter wilde worden. Hij dacht dat hij sneller zou worden als hij niet at. Vader Eric praatte op hem in: hij had toch ook spiermassa nodig? "Dat kwam gewoon niet binnen."

Met Sem gaat het intussen weer beter, maar zijn vader moet hem nog altijd scherp in de gaten houden. "We kijken goed of zijn eetpatroon wel goed is. Daar moet hij niet van afwijken. Het blijft een probleemmannetje."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`