Gezondheid

Kans voor zieke Geuko (4): 'Hopelijk kan hij weer normaal kind zijn'

15 december 2016 20:40 Aangepast: 16 december 2016 10:57
In Duitsland willen ze Geuko (deels) van de beademing af helpen. Beeld © Privéfoto

In juli stond Geuko (4) naast het bed van zijn ouders. Hij voelde zich grieperig en zei dat hij niet meer kon lopen. Binnen 48 uur was hij verlamd en lag hij aan de beademing. Hij ligt nog altijd in het ziekenhuis, maar zijn ouders hopen dat hij na behandelingen een normaal leven kan leiden.

Een soort verkoudheidsvirus, D68, was in juli op het ruggenmerg van Geuko terechtgekomen. Daardoor heeft hij AFM: Acute Flaccid Myelitis. De zenuwen van de kleuter zijn aangetast en hij ligt sindsdien aan de beademing. Deze week is hij van het ziekenhuis in Groningen, waar hij 140 dagen lang lag, overgebracht naar een kliniek in Hamburg. Daar hopen ze ervoor te zorgen dat hij af en toe van de beademing af kan, in ieder geval zo lang mogelijk om naar huis te kunnen.

In goede doen

Vader Gert Jan beschrijft aan RTL Nieuws hoe het nu met Geuko gaat. "Hij heeft veel moeite met het niet kunnen bewegen. Maar hij is in goede doen: hij praat aan één stuk door." Wel zit zijn linkerlong sinds de rit naar Hamburg vol met slijm. Die proberen ze nu leeg te krijgen, zodat hij meer lucht krijgt.

De artsen in Duitsland werken samen met die in Amerika, waar specialisten op het gebied van AFM zitten. "Ze doen het stap voor stap", zegt Gert Jan. "Anders wordt het te veel voor zo'n klein hummeltje." Tijdens het trainen om van de beademing af te komen, wordt ook begonnen met het voorbereiden van de revalidatie. Daarna wordt bekeken of hij naar Amerika kan voor de rest van zijn behandeling, of dat het ergens anders gedaan kan worden.

Benefietdag

In maart wordt een benefietdag gehouden voor Geuko. Om geld op te halen voor aanpassingen in en rondom het huis, hulpmiddelen, hulpverlening en behandelingen die buiten de verzekering vallen.

"We willen dat hij weer sociaal mee kan doen, gewoon naar school zonder beademing en zonder rolstoel. In Amerika zeggen ze dat dat haalbaar is, maar daarvoor is wel een traject van ongeveer twee jaar nodig. Helemaal beter zal hij nooit worden, maar als hij maar gewoon kan fietsen, lopen, toekomstplannen kan gaan maken. Dat is ons doel: dat hij een normaal leven kan leiden, weer normaal kind kan zijn."

Hoe het gaat met Geuko, is hier te volgen.

In oktober maakten we deze video:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore